El Ministeri de Consum espanyol endureix els requisits per a la venda de màscares higièniques

VilaWeb
Redacció / EP
11.02.2021 - 10:09
Actualització: 11.02.2021 - 11:09

L’Organització Mundial de Comerç (OMC) i la UE han donat llum verd a l’ordre ministerial espanyola per a endurir els requisits en la venda de màscares higièniques, que el ministre de Consum espanyol, Alberto Garzón, firma aquest dijous 11 de febrer i que delimita els conceptes de màscara higiènica, accessori de màscares o filtre, segons han informat fonts d’aquest ministeri.

D’aquesta manera, trenta dies després que entre en vigor, només podran ser comercialitzades com a màscares higièniques les testades per un laboratori acreditat. A més, el govern espanyol aprovarà un nou model combinat de materials que permet la lectura labial i garanteix la protecció real contra el SARS-CoV-2. La sanció màxima per als laboratoris que incomplisquen l’ordre implicarà el tancament durant cinc anys.

Segons el ministeri, l’actual adaptació de la indústria, que té capacitat per a cobrir prop del 90% de la demanda, així com la labor de vigilància de mercat duta a terme a aquest efecte, i les noves varietats de màscares i accessoris posats en el mercat, fan necessari promulgar la nova ordre per a ampliar les exigències d’aquests productes amb la finalitat de garantir la seguretat dels consumidors sense símptomes de coronavirus i que no estan en contacte amb persones malaltes.

Definició de màscara higiènica

La norma recull per primera vegada la definició de màscara higiènica: ‘Tot aquell producte tant reutilitzable (que pot llavar-se o higienitzar-se) com no reutilitzable (d’un sol ús), amb accessoris o sense, dissenyat per a cobrir boca, nas i mentó, dotat d’un sistema de subjecció normalment al davant o a les orelles, l’ús previst de les quals és minimitzar la projecció de les gotes respiratòries, que contenen saliva, esputs o secrecions respiratòries quan l’usuari parla, tus o esternuda, i que poden també limitar la penetració en l’àrea nasal i bucal de l’usuari de les gotes respiratòries d’origen extern sense declarar la protecció de l’usuari, sempre que no siga considerat producte sanitari ni equip de protecció individual (EPI)’. També recull una definició específica per als accessoris d’aquestes màscares i els filtres.

Amb aquestes definicions, persegueix d’establir amb precisió quins productes es veuen afectats pels requisits tècnics i mecanismes de control establits per a les màscares higièniques i els filtres, així com quins productes podran ser comercialitzats amb aquestes denominacions. D’aquesta manera, ja no podrà denominar-se qualsevol producte com a ‘màscara higiènica’ sinó només els que compleixen els requisits tècnics.

A més, s’estableixen requisits tècnics addicionals per a la comercialització de les màscares i complements, com ara que indiquen en els mateixos envasos les especificacions tècniques, l’eficàcia de filtració del material i la resistència a la respiració o permeabilitat a l’aire i el laboratori emprat per a la seua realització.
En productes reutilitzables hauran de figurar almenys les dades obtingudes abans i després del total de cicles de rentada indicats pel fabricant, seguint el mètode de rentat i assecat recomanat.

També es prohibeix la comercialització de les màscares higièniques fora de l’envàs original, així com en qualsevol altre format que no garantisca el compliment dels requisits exigits. Juntament amb això, s’estableixen requisits addicionals per a màscares higièniques destinades a una correcta lectura labial; per a aquelles destinades a població amb dificultats psicomotrius; per al públic infantil, en les quals s’haurà d’incloure en l’etiquetatge l’ús sota la supervisió d’un adult, entre altres aspectes.

En relació amb els filtres comercialitzats de manera separada de la resta de la tela que conforma la màscara, hauran de cobrir la superfície més gran possible de la màscara, entre altres obligacions.

Obligacions per als laboratoris

D’altra banda, s’estableixen obligacions per als laboratoris que certifiquen les característiques de les màscares exigint-los un requisit equivalent al que s’exigeix als laboratoris que certifiquen equips de protecció individual (EPI). Al mateix temps, s’estableixen actuacions per part de les autoritats de vigilància de mercat.

El contingut de l’ordre entrarà en vigor l’endemà de la publicació al BOE, si bé les màscares que hagueren estat posades en el mercat amb anterioritat tindran un termini de trenta dies per a adequar-se al contingut de l’ordre, període després del qual ja no podran ser comercialitzades amb la denominació de ‘màscares higièniques’.

Així mateix, els laboratoris que certifiquen les característiques de les màscares disposaran de sis mesos per a l’acreditació de la UNE-EN ISO/IEC 17025 davant l’autoritat estatal d’acreditació corresponent. Aquest període es considera el mínim necessari per a dur a terme els tràmits per a aconseguir aquesta acreditació.
No obstant això, per a garantir el control dels laboratoris que certifiquen des de l’entrada en vigor de l’ordre, durant el període transitori els laboratoris hauran de provar que tenen implantada la UNE-EN ISO/IEC 17025 i que han sol·licitat l’acreditació davant l’autoritat estatal.

L’autoritat de consum valenciana podrà obrir expedients sancionadors contra les companyies que comercialitzen aquest tipus de màscares sense respectar les normes d’etiquetatge i/o retirar de la circulació els productes.

A més, des de l’entrada en vigor de l’ordre, els laboratoris que acrediten les característiques de les màscares higièniques sense complir la norma UNE-EN ISO/IEC 17025 podrien ser sancionats per les autoritats de consum, encara que l’efectiva acreditació puga ser obtinguda fins sis mesos després de l’entrada en vigor de l’ordre. Les sancions poden implicar el tancament del laboratori durant cinc anys.

El ministeri espanyol ha detallat que es dirà ‘màscara higiènica’ a les equivalents franceses denominades ‘higièniques tipus 1’ i que en no estan prohibides, mentre que les que s’han prohibit al país gal no podran dir-se higièniques a l’estat espanyol. Alemanya, per part seua, ha prohibit totes les màscares de tela (l’equivalent a les màscares higièniques) en tots els espais públics. El departament de Consum assenyala que la comissària Europea de Salut, Stela Kyriakides, va indicar el 3 de febrer passat que no hi ha evidència suficient per a recomanar la utilització de les màscares FFP2 per al públic en general.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any