El Museu de Prehistòria publica un llibre sobre la cova de la Sarsa de Bocairent

  • Obra de l'arqueòleg Pablo García, analitza les troballes de ceràmica neolítica fetes en aquesta gruta

VilaWeb
Redacció
27.01.2018 - 17:00
Actualització: 27.01.2018 - 18:00

El doctor en Història  arqueòleg Pablo Garcia Borja és l’autor del llibre Las cerámicas neolíticas de la Cova de la Sarsa (Bocairent, València). Tipología, estilo e identidad, recentment editat pel Servei d’Investigació Prehistòrica del Museu de Prehistòria de  la Diputació de València, dedicat a les ceràmiques neolítiques trobades en aquesta cova.

El volum és el fruit de la tesi doctoral de l’autor i constitueix l’estudi més ampli i profund realitzat fins ara sobre l’avenc situat a la cara nord de la serra de Mariola, una cavitat natural ocupada durant el primer Neolític per grup de famílies. El treball recull les investigacions de García Borja sobre aquests tipus de restes en l’àmbit mediterrani de manera que les conclusions són aplicables al conjunt del Neolític antic en territori valencià.

Es estudis de l’autor situen la cova de la Sarsa entre els principals jaciments del Neolític al País Valencià, com assegura Bernat Martí Oliver en el pròleg del llibre. Una cova on diverses campanyes d’excavació han tret a la llum una quantitat notable de vasos cardials amb una ornamentació rica i diferent, a més d’exemples de diverses eines, objectes decoratius i restes humanes.

Segons el propi autor, ‘el llibre ens torna a la realitat d’un jaciment molt important, dipositari d’una documentació arqueològica capaç d’il·luminar el naixement i l’esdevenir d’aquelles comunitats cardials que en uns pocs segles van poblar valls i muntanyes, i van imprimir en el nostre paisatge la petjada dels seus camps i ramats, dels seus poblats, necròpolis i santuaris’.

Per la seua banda, el batle de Bocairent, Josep V. Ferre, assegura que el llibre és ‘l’aportació més excel·lent feta mai a l’estudi de la cova de la Sarsa, gràcies a l’estudi minuciós dels fragments ceràmics i de tots els vasos trobats, a més de recollir una bibliografia completa actualitzada i una quantitat important de quadres de classificació i de reproduccions de figures en una edició ben acurada’.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any