El nomenament de Lourdes Soriano com a membre del Consell Econòmic i Social fa exclamar-se el director de l’Agència Valenciana Antifrau

  • Per les vinculacions amb acusats en el cas Gürtel

VilaWeb
Lourdes Soriano en una imatge d'arxiu
Redacció
17.02.2020 - 17:03
Actualització: 17.02.2020 - 18:03

Alguna cosa falla quan el mateix director de l’Agència Valenciana Antifrau, Joan Llorens, s’ha lamentat per un dels darrers nomenaments de la Generalitat. Ho ha fet en públic, a través del seu twitter, on s’ha exclamat pel recent nomenament de Lourdes Soriano com a membre del Consell Econòmic i Social del País Valencià: ‘Seguim sense escarmentar’.

El nomenament es va fer el dia 7 de febrer, a proposta de la Vice-presidència i Conselleria d’Igualtat i les conselleries d’Hisenda, d’Economia i d’Agricultura, i del Consell de Cambres de Comerç del País Valencià de què és directora general.

Llorens s’ha expressat així per les vinculacions familiars d’aquesta ontinyentina, casada amb Pedro Garcia, ex-director general de RTVV a qui jutjaran el mes que ve acusat en el cas Gürtel per haver pagat diversos milions d’euros en sobrecostos en la compra de pantalles gegants per a retransmetre la visita del Papa. Segons la Udef, hauria cobrat més de 400.000 euros de comissió per a facilitar l’adjudicació del contracte a Teconsa que implicava pagar 3,5 milions d’euros de més.

L’informe de la Udef sobre el contracte mostra com l’adjudicatària instrumental Teconsa i una altra empresa del mateix grup, Proinsa, van abonar dues factures a Grup Alvalón 2006 SL i Vinago, els administradors de les quals eren Vicente Torró Casanova, cosí de Lourdes Soriano, i Ana María Martínez Penadés, per 243.600 i 238.032 euros respectivament. Els pagaments es justificava pels serveis d’intermediació en la compra d’un solar de les Benedictines de Zamora.

L’estudi dels comptes bancaris de totes dues societats va demostrar que només rebre els ingressos, l’11 de gener de 2007, hi ha haver moviments que les van deixar pràcticament sense saldo. En el compte de Vinago hi ha en quatre mesos 25 càrrecs de xecs per imports entre 500 i 12.000 euros, i diverses transferències i reintegraments. En la d’Alvalón, en un mes va haver-hi sis traspassos de fons, deu càrrecs de xecs d’entre 1.900 i 6.148 euros i dues inversions de borsa. En total, 110.855,76 euros.

La Udef remarca també que la seu de Vinago es trobava en l’edifici on vivien Pedro García i Lourdes Soriano, qui havia treballat com a economista en Avalon, una de les mercantils a les quals Teconsa havia enviat fons. La policia espanyola va trobar ‘inconsistent’ la justificació aportada per Vicente Torró, qui representava totes dues societats, i deduí de ‘la sistemàtica de funcionament’ de les empreses de la trama que totes dues factures ‘no corresponen a una contraprestació de serveis real’, sinó que ‘emmascaren’ el pagament d’una comissió de 415.200 euros ‘a un tercer’ per la ‘participació activa’ en el contracte entre RTVV i Teconsa a través de ‘societats instrumentals’.

A més, la Udef detalla que Lourdes Soriano va comprar el 30 de març de 2007, coincidint amb els moviments de xecs en els comptes de les societats instrumentals, un Volvo XC90 per 54.475 euros, pagat amb un xec de 15.474 d’un compte del seu marit, i amb 39.000 euros en efectiu. Sobre açò, García va al·legar davant el jutge que els diners corresponien a la venda d’uns locals familiars a Alzira.

De tot açò, l’Agència Tributària conclou que les factures pagades per Teconsa i Proinsa foren un instrument de l’organització de Francisco Correa ‘per a satisfer la participació que Pedro García Gimeno s’emportava per la intermediació en l’adjudicació de l’esdeveniment, per import de 415.200 euros’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any