El ple de Benigànim aprova per unanimitat d’adherir-se a la xarxa de ciutats valencianes Ramon Llull

  • Otos ja ha iniciat els tramits per a integrar-s'hi · Fins ara només hi eren Ontinyent i Quaretonda de tota la comarca

VilaWeb

Redacció

29.11.2016 - 22:49
Actualització: 29.11.2016 - 23:49

L’últim ple de l’Ajuntament d’Otos va aprovar una moció per a adherir-se a la Xarxa de Ciutats Valencianes Ramon Llull; un tràmit que ja ha començat amb la petició presentada a l’entitat. A més, aquest mateix dimarts, el ple municipal de Benigànim ha aprovat per unanimitat dels tres grups polítics amb representació al consistori (PSOE, PP i Compromís) la moció presentada per la formació valencianista d’integrar-se en l’entitat. Fins ara, Ontinyent i Quatretonda eren les úniques localitats de la nostra comarca que formaven part d’aquesta agrupació de municipis. Benigànim tractarà l’adhesió aquesta setmana en una moció presentada al ple municipal per Compromís.

La xarxa és una associació de municipis del País Valencià creada per a incorporar-se a la Fundació Ramon Llull. Es va constituir a Morella el 18 de novembre del 2008, quan n’era batle l’actual president de la Generalitat, Ximo Puig. El nucli inicial el formaven, a més de Morella, Sueca, Gandia i Vinaròs. A poc a poc, s’hi han anat afegint municipis, però també n’han eixit. Ara en formen part una quarantena. Entre més, Alcoi, Xàbia, Picassent, Godella, Burjassot, Benicàssim, Onda i l’Alcúdia. L’objectiu principal d’aquesta associació era de plantar cara a la negativa del govern de la Generalitat d’incorporar-se a la Fundació Ramon Llull. Aquesta fundació, amb seu a Andorra, la van constituir el Govern d’Andorra i l’Institut Ramon Llull el mes de març del 2008. Mesos més tard, s’hi van incorporar el Consell General dels Pirineus Orientals, l’Alguer i l’associació Xarxa de Ciutats Valencianes Ramon Llull.

La xarxa de ciutats demana la incorporació de la Generalitat

Diego Gómez, batle d’Alzira, és des de dissabte passat el nou president de la Xarxa de Ciutats Valencianes Ramon Llull, elegit en substitució de Tomàs Ferrandis, batle de Xeresa, en l’assemblea que s’i va celebrar. En aquesta assemblea s’aprovà un manifest en el qual es recorda que enguany es commemora l’Any Llull i es féu una crida a tots els municipis valencians que encara no formen part de la Xarxa a sumar-s’hi. Així mateix, es reclamà que les institucions valencianes s’hi afegesquen, particularment que el govern de la Generalitat estudie la seua incorporació a la Fundació Ramon Llull com un instrument important per a la projecció de la cultura dels valencians.

En l’acte de dissabte, a més de representants dels consistoris participants a la Xarxa Ramon Llull, hi participà el president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Ramon Ferrer. Portaveus d’entitats com Escola Valenciana o Acció Cultural del País Valencià també hi van ser presents. ‘Aquest és un bon moment. I si hi ha reticències importants per part d’algun socis de l’actual pacte govern del Botànic, és important dir que hi ha ciutats del país que estan dient que hem de tirar endavant, projectar la imatge de valencianitat, projectar el treball comú per a aquest mercat cultural comú, que obre possibilitats per als nostres joves i sumar-se a una expectativa referencial a tots els territoris’, indicà Diego Gómez.

El nou president de la Xarxa de ciutats Llull ha afegit que a partir d’aquest dissabte s’obre una nova etapa on les ciutats, juntament amb entitats, puguen acompanyar la Generalitat Valenciana en favor de l’adhesió a la Federació Ramon Llull. Al respecte, assenyalà que en una pròxima reunió amb el president de la Generalitat Valenciana Ximo Puig, a més de tractat qüestions relacionades amb Alzira, tractarà sobre la incorporació del govern valencià a la Llull. ‘No podrem perdre més oportunitats, ha de ser aquesta i una visualització claríssima de la unitat de la llengua’, digué Gómez, qui recordà que Puig va ser un dels impulsors de la xarxa i que la iniciativa ha de continuar.

Manifest d’Alzira


El manifest llegit dissabte commemora l’Any Ramon Llull, en el 700 aniversari de la seua mort. Al respecte, recorda que la figura i l’obra de Llull és l’expressió d’una voluntat de diàleg en un context multicultural des de les premisses del respecte i la raó, i que, amb aquests criteris va nàixer la Xarxa de Ciutats Valencianes Ramon Llull, amb l’objectiu de ‘promocionar la llengua i cultura pròpia dels valencians com un bé comú que ens cohesiona, ens atorga identitat i és element de futur, en un context en el qual tot allò que significa cultura, formació, desenvolupament, connexió a Europa i qualitat són valors afegits necessaris en un món globalitzat i competitiu’.

El text indica que l’assemblea d’Alzira la Xarxa renova el seu compromís amb la cultura i la vocació de contribuir a construir un futur per a la nostra societat, amb especial atenció als joves i als creadors en tots els àmbits culturals, i amb la vocació de projectar-se a Europa i al món.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem