El Consorci Provincial de Bombers de València va començar la setmana passada un programa pilot de prevenció en diferents col·legis de la demarcació de València per tal d’informar i sensibilitzar els xiquets sobre els perills del foc i com actuar en cas d’emergència.

A la Vall d’Albaida es visitaran cinc escoles entre febrer i març, la primera de les quals serà la Rafael Altamira de Quatretonda, el 23 de febrer.

El projecte ‘Bombers a l’Escola’ compta amb la col·laboració de la Conselleria d’Educació i pretén haver arribat a 1.000 alumnes de 40 centres quan acabe el 2018. Per a això, diversos efectius visitaran cada setmana tres escoles diferents per transmetre als infants els conceptes bàsics de prevenció i actuació en casos d’incendis.

‘Amb aquesta iniciativa d’acudir a les aules estem fent un pas més. A les visites escolars als nostres parcs se suma ara aquestes xerrades en els propis centres. Els xiquets són clau en la prevenció i en l’actuació davant d’emergències. A més, estem fent-los partícips dels valors que representa el col·lectiu de bombers’, va explicar a través d’un comunicat el president del Consorci, Josep Bort.

Aquestes xerrades estan dirigides a escolars d’entre 8 i 12 anys, de 3r, 4t, 5è i 6è de Primària. ‘És a partir d’aquestes edats quan podem traslladar al món escolar comportaments preventius més intensos que els servesquen en cas d’emergència.’

Unitat didàctica
Cada visita tindrà una durada d’una hora i mitja i s’hi impartirà una unitat didàctica. El projecte es recolza en material visual i un Decàleg ‘Preveincendis’. Un cop realitzada la visita a l’aula i a criteri del docent, es pot fer un control per assegurar-se que s’han aconseguit els objectius.

‘Pretenem fomentar la prevenció escolar i domèstica transmetent unes idees senzilles per evitar accidents. També desmentir conceptes erronis, conèixer el comportament de les flames i el fum i com protegir així com evitar accidents amb el gas, la cuina i els aparells elèctrics’, detallà Bort, qui recordà la importància de saber utilitzar els telèfons a l’abast per fer una trucada d’emergència.

Aquest projecte pilot s’emmarca dins de la campanya global ‘Cap, cor i coratge’, que impulsa el Consorci i que inclourà més accions. Entre els consells a seguir, els bombers transmeten als xiquets recomanacions com que no tiren aigua en cas de que es creme el menjar al foc, o que òbriguen les finestres si senten olor de gas.