El Tribunal Constitucional espanyol ha admès a tràmit el recurs d’inconstitucionalitat presentat pel govern espanyol contra la normativa del País Valencià que preveu que les mancomunitats puguen exercir competències en matèria de policia local.

El Consell de Ministres va acordar el 5 de juliol de presentar el recurs, en entendre que la normativa autonòmica ‘vulnera’ la llei espanyola de Forces i Cossos de Seguretat de l’estat espanyol.

En concret, el recurs d’inconstitucionalitat, promogut pel president del govern en funcions, Pedro Sánchez, es presentava contra la disposició addicional segona de la Llei de Mancomunitats valenciana, que preveu que les que hagen assumit competències en matèria de policia local les exerciran conforme el que disposa en la normativa bàsica espanyola i valenciana de coordinació de policies locals.

El govern espanyol justificava el recurs amb l’argument que el legislador valencià possibilitava amb aquesta normativa que ‘les mancomunitats de municipis presten serveis de policia local’, és a dir, que facilita ‘la possibilitat de la prestació supramunicipal d’aquesta tasca’, refusada pel Tribunal Constitucional espanyol.

L’executiu espanyol sosté a més que, en diferents sentències, el TC ‘ha refusat la creació de cossos supramunicipals de policia local a través de mancomunitats, comarques o àrees metropolitanes’, així com que ‘la prestació en comú dels serveis de Policia Local puga fer-se mitjançant mancomunitats’.

El Tribunal Constitucional, en una provisió emesa ahir, dóna a més trasllat de la demanda i documents presentats, tal com estableix l’article 34 de la Llei orgànica del Tribunal Constitucional (LOTC), al congrés i al senat espanyol, així com a les Corts Valencianes i al Consell a través dels seus presidents.

A més, fixa un termini de quinze dies perquè puguen personar-se en el procés i formular les al·legacions que estimen convenients. També estableix la publicació de la incoació del recurs en el Butlletí Oficial de l’Estat i en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

El ple de les Corts va aprovar el mes de setembre passat –amb els vots a favor de PSPV, Compromís, Podem i No Adscrits i el rebuig de PP i Ciutadans– la Llei de Mancomunitats, que pretén fomentar i regular-ne el desenvolupament i introdueix com a nova figura les mancomunitats d’àmbit comarcal. En els treballs de redacció de la norma legal es va tindre molt present la creació i experiència de la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida.

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.