El toc de campanes d’Albaida i l”escaldà’, entre el patrimoni immaterial a estudi en un congrés

  • La 7a Trobada de la Unversitat de València i la Federacó d'Instituts d'Estudis Comarcals se celebra divendres i dissabte

VilaWeb
Redacció
03.11.2017 - 07:32
Actualització: 03.11.2017 - 08:32

La Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València (UV) acull divendres i dissabte la 7a Trobada anual entre la universitat i la Federació d’Instituts d’Estudis Comarcals del País Valencià (Fiecov). Es tracta d’un congrés que pretén ‘aprofundir en el ric i variat patrimoni cultural immaterial i les seues experiències al territori valencià’, dedicat enguany al patrimoni immaterial.

A més de les manifestacions reconegudes com a patrimoni de la Humanitat, els municipis i comarques del País Valencià alberguen valuoses mostres de patrimoni que en defineixen la identitat, un patrimoni que no es limita a monuments sinó que comprèn tradicions, música, festes, coneixements o gastronomia que s’han heretat del passat i que formen part de la nostra identitat històrica com a valencians, segons ha expressat la UV en un comunicat.

Patrimoni de la Vall d’Albaida
El fòrum comptarà amb 22 comunicacions ofertes per investigadors i especialistes locals, membres dels Instituts d’Estudis Comarcals, docents de la Universitat de València, estudiants de màster i doctorat, etc. Les intervencions es dividiran en tres blocs, el primer sobre música i sonoritat; el segon, sobre experiències i territori; i el tercer, sobre festa, gastronomia i paisatge.

Entre les comunicacions, n’hi ha de referides a patrimoni immaterial de la Vall d’Albaida, com ara les que tractaran els vuit segles de tocs de campanes d’Albaida (a càrrec de Remei Arévalo i Antonio Berenguer) i l’escaldà del raïm per a l’elaboració de la pansa (de Carlos V. Fuster i Luís Silvestre). També hi intervindrà el musicòleg aieloner Llorenç Barber, qui parlarà sobre les bandes de música.

A més de les comunicacions hi haurà dues ponències. La primera, que se celebrarà la vesprada de divendres, serà impartida per Luís Pablo Martínez, inspector de patrimoni moble de la Direcció General de Cultura i Patrimoni, qui oferirà la conferència titulada ‘Els valencians, pioners en la salvaguarda del patrimoni cultural immaterial. Balanç i perspectives’. L’endemà, el professor Gil Manuel Hernández (Departament de Sociologia i Antropologia, UV) impartirà la ponència ‘Focs globals. Les falles com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any