El treball esclau com a instrument de repressió franquista a la Vall d’Albaida

  • La Biblioteca Social El Rebrot Verd d'Albaida presenta dijous el llibre 'El treball esclau durant el franquisme. La Vall d'Albaida (1938-1947)' de Josep Màrius Climent

VilaWeb

Redacció

02.07.2017 - 22:49
Actualització: 03.07.2017 - 00:49

La publicació del llibre El treball esclau durant el franquisme. La Vall d’Albaida (1938-1947), de Josep Màrius Climent (Publicacions de la Universitat de València 2016), continua despertant un gran interés a la nostra comarca. Des de l’aparició del treball en forma de llibre, ja se n’han fet presentacions a moltes localitats de la comarca com ara Benigànim, Llutxent, Ontinyent, Bèlgida i Quatretonda, entre més.

La pròxima serà aquesta mateixa setmana a Albaida, organitzada per la Biblioteca Social El Rebrot Bord (carrer del Real, 29) que l’acollirà dijous 6 de juliol a les 19.30. En l’acte hi intervindran l’autor i l’historiador Antonio Calzado.

El llibre, un dels primers estudis dels batallons de treball de la repressió franquista, i que va resultar guanyador en 2015 del premi d’investigació Joan Coromines de la Societat Coral el Micalet, analitza l’impacte del treball forçat dels presos republicans a la Vall d’Albaida, i aborda el procés d’institucionalització dels ‘espais punitius’ organitzats pel franquisme ‘per controlar, aprofitar i “reeducar” l’enorme massa de presoners de guerra que arribaren a capturar durant el conflicte’, segons es detalla en el llibre que es proposa ‘rescatar de l’oblit les víctimes d’aquesta forma de violència política’.

L’enorme repressió franquista desfermada sobre el País Valencià arran del conflicte bèl·lic, amb una gran violència farcida d’afusellaments, té un aspecte no tan recordat com són els camps de concentració establits pels militars i els treballs forçats a què es van condemnar molts presos i represaliats republicans. En el llibre, Climent estudia l’origen i significació dels camps de concentració que van crear els militars franquistes durant la guerra d’Espanya i en la immediata postguerra, esbrinant els mètodes que van emprar i els objectius polítics i militars que perseguien.

Més informació relacionada:

·Els esclaus de Franco. Article de Martí Crespo
·Trencar el silenci sobre els camps de concentració de Franco a Espanya
·Maria Bohigas: ‘Els camps de concentració franquistes han determinat absolutament la societat que n’ha sortit’

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem