Els governs locals celebren 40 anys de democràcia local i llibertat, de progrés i de participació ciutadana. Durant aquest temps, des dels ajuntaments sempre s’ha intentat de construir bones ciutats. Els llocs que encara tots continuem somiant, pobles que han crescut buscant l’equilibri entre l’espai privat i el públic. Els ajuntaments desenvolupen, dia a dia, un espai urbà pensant principalment en la confortabilitat directa i immediata dels nostres veïns. S’intervé en la cosa pública, en l’espai que compartim. Però, centrar l’esforç en el binomi públic i privat, hui no sembla ser suficient per a construir eixes ciutats que abans van ser, van poder ser o arribaran a ser confortables.

Hui les coses són diferents. La cultura actual és més globalitzada, competitiva i individualista, barrejada amb la revolució que vivim de la intel·ligència artificial. Estem construint societats que tenen noves exigències, i necessiten noves respostes per a aquests nous temps.

Els socialistes d’Ontinyent estem convençuts que les noves societats prefereixen les veritats davant els nous estils, en compte dels missatges instantanis, plens de filtres ètics i estètics que els converteixen en respostes tant inútils com inassolibles.

Els nostres veïns descobriran l’amenaça que representa la immediatesa i la falta de qualitat de la nova informació i apostaran per les qüestions políticament autèntiques, deixant de banda la cosa políticament correcta. Benvingut siga el temps on els ciutadans condemnen la política de les reunions i es treballes per l’època de la política de les solucions. Una època on la política dels gestos perda la batalla davant la política de la gestió.

En eixa batalla -democràtica, seriosa, moderada i responsable- haurem de poder moure’ns còmodament, en el binomi que estableixen els espais públics i privats que construeixen les ciutats del segle XXI. Tot això sense risc de confrontar els principis i valors dels qui exerceixen la responsabilitat democràtica. És ací on radica la vertadera valentia.

Els problemes d’habitatge, els efectes del canvi climàtic, la transició digital, la lluita per l’exclusió social… són els nostres reptes ara. Per a acarar-los amb èxit, hem d’acumular en cadascú de nosaltres la força de tots junts i saber projectar-la.

El govern de la Generalitat, com és evident, no estalvia esforços per a ser un més d’aquest engranatge. Aposta fermament pel Fons de Cooperació Municipal, que transformarà en llei per a donar més consistència i garanties en la inversió des de la Generalitat als municipis. Amb això es ratifica el ferm compromís del president de la Generalitat, Ximo Puig, perquè les polítiques municipalistes formen part de manera transversal de tot el Consell, de totes les conselleries.

La Llei de Mancomunitats, recentment declarada constitucional, suposa una de les eines necessàries per a fer més eficaç i més rendibles els nostres esforços des dels àmbits local i autonòmic.

Però cal continuar reivindicant la inajornable derogació de la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local, la coneguda LRSAL. Així com la modificació de la Llei de Contractes, de manera que, sense rebaixar el control, es permeta més agilitat en la gestió. A més, des del govern central haurà d’acabar-se amb l’aplicació del sostre de despesa i la taxa de reposició.

Perquè estimem Ontinyent; perquè creiem en els ontinyentins i les ontinyentines; perquè som inconformistes i ambiciosos; perquè apostem pel progrés col·lectiu, sense exclusions ni per idees ni per origen, ni per posició social; perquè estem convençuts que la nostra ciutat té un potencial immens; perquè som lleials, responsables i rigorosos.

És l’hora de la bona política, del sentit comú, de sumar esforços. ‘El canvi és llei de vida. Qui mire només el passat o el present, es perdrà el futur’. Fem nostres les paraules de J.F, Kennedy. El millor està per vindre.

Tenim per davant, doncs, una legislatura de treball intens i reptes enormes en una etapa en què és clau el protagonisme de les persones i la participació. Els socialistes d’Ontinyent estem profundament convençuts que més autonomia local suposa més democràcia i això és un benefici per al conjunt de la ciutadania. Mirem sempre endavant.

Patricia Folgueras · Vice-secretària de Política Municipal
PSPV-PSOE Ontinyent

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.