Els departaments de Salut de Gandia i Xàtiva-Ontinyent, entre els tres que han tingut més plans de part

  • El document recull els desitjos i preferències de l'embarassada durant el procés de dilatació, part o període expulsiu i durant la immediata atenció al nadó

VilaWeb
Redacció/EFE
08.05.2022 - 11:40

Prop d’onze mil dones van presentar l’any passat al País Valencià el Pla de Part abans de l’ingrés per a parir per a expressar les seues necessitats, preferències i expectatives durant el procés de dilatació, el part i l’atenció al nadó.

Entre els departaments de salut amb més plans de part presentats destaquen els que inclouen la Vall d’Albaida: el de Gandia (85,2%) i el de Xàtiva-Ontinyent (78,6%). També en presenta una quantitat important el de la Marina Baixa (80,9%).

La conselleria de Sanitat posa a disposició de les embarassades el Pla de Part, per a l’elaboració del qual les matrones juguen un paper molt rellevant perquè són les professionals que des del moment de la gestació acompanyen la dona durant tot l’embaràs fins al moment del part.

El 2021,10.869 embarassades van presentar el seu Pla de Part abans de l’ingrés per a parir, i amb l’assessorament professional de les matrones van elaborar i van anar seleccionant quin tipus de part desitjaven, tant en el moment de la dilatació com el part i l’atenció al nadó.

Al País Valencià augmentat el recurs a aquest pla. El 2021 el 54,6% de les parteres va presentar-lo, un 2,1% més que l’any 2017.

El Pla de Part vigent des de 2010 pren com a base les recomanacions de l’Estratègia d’Atenció al Part Normal en el Sistema Nacional de Salut espanyol i la corresponent Guia de Pràctica Clínica d’Atenció al Part, documents de referència que recullen l’evidència científica i el millor coneixement disponible.

El document recull els desitjos i preferències de l’embarassada durant el procés de dilatació, part o període expulsiu i durant la immediata atenció al nadó.

Durant el període de dilatació proposa entre més aspectes l’ús d’objectes personals com ara roba, música o llibres; que l’embarassada tinga llibertat de moviment, poder usar material de suport (pilota o coixins), lliure elecció d’ús o no d’analgèsia epidural, mètodes no farmacològics d’alleujament del dolor, que es monitore la criatura de manera intermitent, que no s’accelere el part i seguisca el curs natural.

Quant al moment del part, el període expulsiu, l’embarassada pot decidir adoptar la posició més còmoda; evitar l’episiotomia, sempre que siga possible; efectuar pinçament tardà de cordó, que puga tallar el cordó l’acompanyant o l’embarassada.

I finalment, en l’atenció a la criatura en la maternitat, la dona pot prendre decisions sobre el contacte precoç pell amb pell només nàixer, les primeres cures sense separar-la de la mare, lactància materna precoç, que la criatura romanga amb la mare en tot moment, que no s’alimente amb aliment o biberó si no és necessari i amb la consulta a la mare, així com optar pel programa d’alta precoç.

Aquestes preferències es recullen en el document del Pla del Part, però en cas de necessitat, segons l’estat i desenvolupament dels esdeveniments en el part i sota el consentiment informat a l’embarassada, poden modificar-se.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any