La tertúlia proscrita

Els municipis afectats per l’incendi de Llutxent tenen 45 dies per presentar les avaluacions dels danys

  • El Consell ha aprovat amb caràcter d'urgència un procediment per destinar ajudes a pal·liar danys en béns i instal·acions públics i privats

VilaWeb
Redacció / EP
04.09.2018 - 15:12
Actualització: 04.09.2018 - 17:12

Els municipis afectats per l’incendi forestal de Llutxent, que va arrasar més de 3.000 hectàrees el mes d’agost passat, tenen 45 dies per presentar les avaluacions dels danys, segons l’acord aprovat aquest dimarts pel ple del Consell en un ple extraordinari.

El procediment, aprovat amb caràcter d’urgència, permetrà a les localitats afectades de fer una avaluació de danys en béns i infraestructures públiques, en instal·lacions i infraestructures agràries o d’altres sectors econòmics diferents del forestal, així com en béns mobles i immobles de particulars (persones físiques o jurídiques) que no estiguen coberts pel sistema d’assegurances.

La vice-presidenta i portaveu del Consell, Mónica Oltra, ha explicat que Llutxent, Pinet, Quatretonda, Gandia, Ador, Barx i Ròtova disposaran de 45 dies a partir de l’endemà de la publicació d’aquest acord en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana per a presentar les estimacions de danys.

Aquests Ajuntaments tindran el suport dels serveis tècnics de la Generalitat i, si escau, de la Diputació de València per a fer aquestes avaluacions dels danys generats per l’incendi.
Oltra ha apuntat que encara és prompte per poder avançar una quantitat perquè primer s’ha d’aprovar les estimacions de danys presentades pels municipis, que si són emergències les han d’analitzar l’Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències, mentre que els danys agroforestals els avaluarà la Conselleria d’Agricultura.

És per això que el decret no té una quantia econòmica assignada, però ha garantit que les ajudes arribaran ‘en la quantitat que siga necessària’. En qualsevol cas, ha remarcat que el Consell ‘sempre’ ha sigut ‘molt àgil i eficient’ a resoldre les ajudes. De fet, ha recordat que quan van accedir al Consell, durant 2015 i 2016, fins i tot van haver de resoldre ajudes de catàstrofes produïdes sota el govern del PP.

Oltra ha explicat que en principi el Consell recorrerà al Fons de Contingència aprovat en els pressupostos per cobrir aquests danys però que ‘no hi ha incompatibilitat’ amb les ajudes que concedisquen altres institucions com el govern espanyol. De fet, ha incidit que aquest acord és per a ‘vehicular’ les ajudes que ‘després poden eixir de diferents fonts’. ‘Això ja ho veurem en una segona fase quan els danys estiguen ja avaluats’, ha apuntat.

Les sol·licituds presentades per les corporacions locals les avaluarà l’Oficina Única Post-emergència, a la qual correspondrà d’efectuar una estimació pressupostària que passarà a la Comissió Interdepartamental i que, posteriorment, haurà d’aprovar el Consell. Les actuacions que es desenvolupen a través d’inversió directa podran executar-se mitjançant l’encàrrec a mitjans propis.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any