Els serveis tècnics municipals i les policies locals formaran part de l’operatiu per evitar inundacions

VilaWeb
Redacció
31.08.2015 - 17:15

Redacció/EP Els serveis tècnics municipals i les policies locals participaran en l’operatiu per evitar possibles inundacions. Els serveis tècnics s’encarreguen d’actualitzar el Pla d’Actuació Municipal d’Inundacions i les policies locals fan arribar als ciutadans de les barriades i urbanitzacions més vulnerables els consells a seguir en cas d’haver-hi risc d’inundacions.

Les policies locals, a través del Centre d’Emergències de la Generalitat, reben tota la informació actualitzada sobre la predicció i evolució dels fenòmens atmosfèrics adversos per tal d’activar els protocols necessaris si cal. A més, ajuden els ajuntaments a efectuar el seguiment de la situació meteorològica, anotant la intensitat i la durada tant de la pluja com dels nivells d’aigua a les lleres.

Ho ha explicat el director de l’Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències, José María Ángel, qui ha presentat la campanya de prevenció d’inundacions d’enguany per recordar els procediments d’actuació que han d’aplicar les administracions públiques davant situacions de pluges intenses i crescudes de rius i barrancs, segons ha informat la Generalitat en un comunicat.

El final de l’estiu és ‘sinònim de pluges torrencials’, raó per la qual la Direcció General de l’Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències ha de ‘romandre atenta per activar l’operatiu al moment que sigui necessari’.

Per a aquesta campanya s’han incorporat noves línies d’actuació per millorar l’operativitat en cas de perill, entre les quals s’inclouen la participació en la redacció dels Plans de Gestió de Risc d’Inundacions elaborats per les Confederacions Hidrogràfiques del Xúquer, Segura i Ebre, així com la producció dels Plans d’Emergència de Preses i Basses aprovats.

A més, s’ha realitzat una cartografia del risc perquè servisca com a exemple i model als ajuntaments en l’elaboració del seu Pla d’Actuació Municipal. ‘La Generalitat ha posat a la disposició dels ajuntaments una cartografia perquè puguen analitzar els punts de conflicte i poder advertir els ciutadans’, ha afirmat el director de l’Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències.

Una altra de les mesures presents és la comunicació online i permanent. ‘Tots els responsables municipals reben per part del 112 un missatge per així conèixer la situació real del seu terme municipal’, ha manifestat.

Així mateix, amb l’objectiu d’intensificar la vigilància en l’increment dels cabals a les lleres, s’han incorporat les Unitats de Vigilància a l’operativa de lectura d’escales instal·lades a les lleres. Per a aquesta campanya les novetats també s’han centrat en la neteja i repintat de les escales.

La Generalitat, en col·laboració amb la Conselleria d’Agricultura i Medi ambient, ha elaborat una anàlisi ‘d’alguns barrancs per realitzar-hi una neteja i prevenir el risc d’inundacions’, ha declarat el director general.

A més, ha convidat l’administració de l’Estat i els ajuntaments perquè, entre tots, es puga realitzar una planificació per a una millor disposició de les infraestructures. Davant la impossibilitat de conèixer com poden afectar les crescudes al territori, s’ha demanat la implicació de l’administració local en el seguiment de les pluges intenses.

Recomanacions a la població

Des de l’Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències s’informa que, en cas de presentar-se problemes per inundacions, el telèfon 112 és el millor mitjà perquè la situació problemàtica arribe als organismes i els operatius puguen posar-se en funcionament.

D’altra banda, es demana que el ciutadà, una vegada es notifique una preemergència, procure d’estar informat de l’evolució de la situació i es mantinga allunyat de les riberes dels rius i barrancs.

Per als conductors, des de la Generalitat s’aconsella de circular preferentment per carreteres principals i autopistes. A més, es prohibeix travessar guals, llocs inundats o ponts que oferisquen dubtes sobre la seua resistència.

Una vegada haja acabat la situació d’emergència, s’ha d’efectuar una revisió en l’habitatge per comprovar que no hi ha hagut cap dany. En aquest cas, se seguiran les normes sanitàries i d’higiene en la neteja que hagen indicat les autoritats.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any