La constitució dels nous ajuntaments, com ha passat tantes vegades, ha tingut dos pols d’atenció: per una part, els pactes per escollir el batle i poder arribar a governar, i per l’altra, els sous que els mateixos polítics s’han posat.

Pel que fa a l’augment dels sous entre els polítics, segons un article de El Confidencial, el 28% dels batles de les grans ciutats s’han apujat els sous.

Només unes dades: a la Corunya la batlessa, del PSOE, cobrarà 69.000 euros, un 72,5% més que el seu antecessor.

A Osca, també amb batle del PSOE, la primera autoritat municipal cobrarà 50.000 euros, un 42,9% més que el que cobrava l’anterior.

A Castelló de la Plana, la batlessa, del PSOE, tindrà un sou de 74.300 euros, un 40,6% més del que va cobrar aquesta mateixa regidora quatre anys abans, quan també era batlessa. 

A Sevilla, el batle cobrarà 84.454 euros, un 33% més que el seu antecessor.

Al Pilar de la Foradada, la primera autoritat municipal d’aquest poble valencià cobrarà 51.800 euros, un 160% més que fa quatre anys.

A Madrid, el batle del PP cobrarà 106.130 euros, i a Barcelona, la batlessa, d’En Comú Podem, en cobrarà 100.000. També a Bilbao el sou del batle, del PNB, serà de 99.500 euros, i a Ceuta (PP) de 90.475 euros.

Pel que fa al batle de València, de Compromís, el seu sou serà de 82.602 euros i a Valdemoro (Ciutadans), de 60.000. I així una llarga corrua de polítics i de sous.

Cal dir que els polítics han de cobrar un sou digne per a poder viure, ja que si només pogueren ser batles o regidors els qui tenen un patrimoni personal important (i que per això mateix els permet de fer política sense el seu treball anterior), els altres hòmens i dones que no tenen tants diners com per deixar el treball, no podrien dedicar-se a la política. 

Però al mateix temps pense que els sous dels batles i dels regidors (i dels diputats a les Corts Valencianes, al Senat i al Congrés espanyols) haurien de ser els mateixos que cobraven aquests polítics abans d’arribar als càrrecs.

La política ha de ser un servei als ciutadans i no un mitjà per enriquir-se. I això, un mitjà per enriquir-se, els valencians sabem què vol dir, davant els polítics empresonats o inculpats per delictes monetaris, ja que en compte de servir la ciutadania d’una manera altruista, han desviat els diners de tots a unes butxaques concretes.