La tertúlia proscrita

Emergències activa la vigilància extraordinària contra incendis en Setmana Santa i Pasqua

VilaWeb
Redacció
06.04.2019 - 17:56
Actualització: 06.04.2019 - 19:56

L’Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències activarà el 18 d’abril un dispositiu especial de Setmana Santa i Pasqua que inclourà el reforç d’un 7% dels torns del personal del telèfon d’Emergències 112 i la intensificació de la vigilància de superfície forestal i adopció de mesures dissuasives per a evitar incendis forestals.

Segons ha afirmat el director de l’agència, José María Ángel, ‘són dies de molt de moviment en les carreteres i de gran afluència de persones a zones d’esplai en la costa i als parcs naturals i, per tant, cal augmentar la vigilància.’ A més, ha demanat als ciutadans ‘molta precaució i responsabilitat per a evitar riscos com a accidents de trànsit, incendis o rescats a la muntanya.’

Aquesta sèrie de mesures especials s’aplicaran del 18 al 29 d’abril amb la possibilitat d’ampliar-la fins a l’1 de maig. Durant aquests dies, independentment del nivell de preemergència d’incendis forestals, s’adoptaran mesures preventives com si fóra nivell 3 de preemergència, risc extrem d’incendis forestals.

Tots els organismes i unitats implicades en el dispositiu especial de prevenció i extinció d’incendis, més de 800 efectius, aplicaran mesures extraordinàries com la prohibició de crema en els terrenys forestals, contigus o amb una proximitat menor a 500 metres d’activitats com la crema de marges de cultius o restes agrícoles i forestals; crema de canyar o matolls lligats a aprofitament ramader, cinegètic o un altre tipus; i operacions de destil·lació de plantes aromàtiques.

Les cremes aprovades en plans locals, així com totes les ja concedides per al mateix període, quedaran suspeses. Del 18 al 29 d’abril es podran utilitzar els llocs preparats i habilitats a aquest efecte dins les recreacions forestals sempre que no s’establisca un nivell 3 de preemergència de risc d’incendis.

Entre les mesures planificades de vigilància s’inclouen diversos vols diaris que recorreran tota el País Valencià durant dues o tres hores en funció del nivell de risc d’incendis, tret que les aeronaus no puguen volar a causa de les condicions meteorològiques adverses o estiguen participant en incendis forestals actius.

Reforç de la sala 112

D’altra banda, el reforç dels torns de treball de la sala d’atenció de trucades del 112 d’un 7% coincideix amb la posada en marxa de l’operació especial de trànsit de la Direcció General de Trànsit espanyola, que preveu prop de 2 milions de desplaçaments de vehicles al País Valencià.

José María Ángel ha insistit a l’hora d’apel·lar a la ‘precaució, responsabilitat i col·laboració ciutadana, tan important, per exemple, quan es tracta d’avisar sobre un possible incendi, ja que una trucada ràpida al telèfon d’emergències 112 avisant de la detecció d’un fum és la via d’entrada més eficaç per a mobilitzar els recursos de forma immediata.’

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any