Emergències avisa els ajuntaments que extremen la vigilància pel risc d’incendis forestals a causa de l’episodi de calor

VilaWeb
Redacció / EP
27.06.2019 - 14:47
Actualització: 27.06.2019 - 16:47

L’Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències, a través d’un butlletí d’avís especial del Centre de Coordinació d’Emergències (CCE), ha advertit els ajuntaments i diferents organismes que, davant l’episodi de calor que s’espera per a aquest cap de setmana, mantinguen atenció i seguiment d’aquesta situació, sobretot quant a la vigilància de les superfícies forestals.

L’avís s’estén també a les àrees de vegetació que, encara que no tinguen la consideració de terreny forestal, siguen ‘susceptibles d’encendre’s’, segons ha informat la Generalitat en un comunicat. L’avís també estableix que s’han de limitar ‘al màxim’ totes les activitats que suposen un risc d’incendi als espais vulnerables al foc mentre dure l’episodi de calor.

Segons l’Agència Estatal de Meteorologia, des d’aquest dijous i durant tot el cap de setmana, l’arribada d’una massa d’aire tropical continental provocarà un augment de les temperatures, especialment a les àrees de l’interior, de manera que se superaran els 35 graus de manera generalitzada i es pot arribar als 40 en molts punts.

S’espera que els valors més alts arriben entre aquest divendres 28 i el diumenge 30. Les temperatures nocturnes seran també molt elevades, perquè no baixaran dels 25 graus. La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, ha explicat que el nivell d’alerta 2, que està en vigor ara, ‘pot elevar-se al 3 si la situació ho aconsella’.

En eixe cas, quedaria prohibit qualsevol activitat que implicara risc d’incendis com l’ús de la pirotècnia en zones de risc i l’ús de paellers o zones públiques de barbacoa. En aquest sentit, la consellera ha insistit en la importància de seguir el canal oficial d’informació d’Emergències, el compte oficial de Twitter @GVA112, per a estar al dia de l’evolució de la calor i en quin nivell de gravetat es troba.

A més, Gabriela Bravo ha destacat la importància de comptar amb l’ajuda de la població per a la protecció del patrimoni natural. ‘Davant qualsevol senyal d’una columna de fum o foc cal cridar ràpidament al telèfon 1·1·2 perquè una trucada ràpida permet millorar el temps de resposta’, ha assegurat.

Vols de vigilància i un miler d’efectius preparats

Entre les mesures planificades per a aquests dies s’inclouen vols diaris de vigilància que recorreran tot el País Valencià. A més, més d’un miler d’efectius que coordinarà l’Agència està previngut per a actuar en el cas que fóra necessari.

El dispositiu està format per 56 unitats forestals més sis d’helitransportades i 45 autobombes ateses per una dotació diària de 370 bombers. A això s’afigen nou helicòpters (dos de coordinació i set d’extinció), nou avions (set de terra i dos amfibis), 459 persones adscrites al servei de vigilància preventiva repartides entre 66 observatoris forestals.

També hi ha en situació d’alerta els agents mediambientals dependents de la Generalitat. A aquests intervinents se sumen els efectius dels tres consorcis de bombers, les brigades de Divalterra, el personal de la Unitat Militar d’Emergències espanyola, la Guàrdia Civil i les policies locals dels diferents ajuntaments, que poden mobilitzar-se si és necessari activar el Pla Especial d’Incendis Forestals.

Gabriela Bravo ha recordat que, una de les grans novetats d’enguany és acabar d’ampliar flota de drons de la CCE. Al dron amb càmera termogràfica de gran resolució, que ja ha sigut utilitzat tant en incendis com en la cerca de persones, se sumen dos aparells més lleugers amb més autonomia de vol i capaços de volar de nit i que també té altaveus i focus de visualització per a la cerca de persones extraviades.

Consells

Des de l’Agència d’Emergències s’aconsella de tindre compte amb el sol entre les 12.00 i les 16.00, i d’abstenir-se de fer exercici físic durant aquest període del dia. A més, es recorda que cal utilitzar cremes protectores adequades i beure molta aigua, així com evitar la ingesta d’alcohol i cafeïna. També s’ha de tindre molts precaució en els vehicles i no deixar a l’interior sense ventilar ni refrigerar xiquets, persones majors i mascotes.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any