Emili Casanova continuarà com a membre de l’AVL

  • Manuel Pérez Saldanya i Rafael Alemany deixen l'AVL després del sorteig per a renovar càrrecs


VilaWeb
Redacció
05.12.2015 - 18:06
Actualització: 05.12.2015 - 19:06

Redacció/EP 
El catedràtic de la Universitat de València Manuel Pérez Saldanya i el de la Universitat d’Alacant Rafael Alemany Ferrer abandonaran els seus càrrecs en l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) abans de juny de 2016 com a resultat del sorteig celebrat. A més, Miquel Navarro Sorní i Joan Alfons Gil Albors han renunciat al seu lloc abans de la celebració del procés. D’aquesta manera, el catedràtic de del departament de Filologia Catalana de la universitat de València Emili Casanova (Agullent, 1956), manté el càrrec en l’entitat.

Aquest divendres passat es va fer un sorteig dins el procés de renovació de membres de l’AVL, després d’haver transcorregut els primers quinze anys de funcionament de la institució, tal com preveu la Llei de Creació de l’ens. Els càrrecs que abandonaran l’AVL s’han decidit a l’atzar, ja que s’ha sortejat mitjançant unes boles introduïdes en una bossa amb els números assignats a cada acadèmic.

AVLLa renovació havia d’afectar un terç dels acadèmics –és a dir, set dels 21 membres–, però primer en van quedar dos vacants, l’ex-presidenta Ascensió Figueres i el desaparegut Pere Maria Orts, i la setmana passada també va deixar el seu lloc l’acadèmica Maria Soledat González.

Per això, al principi havien de ser quatre els acadèmics eixints sortejats però abans de començar l’extracció de les boles dos d’ells van anunciar la renúncia voluntària: Miquel Navarro Sorní i Joan Alfons Gil Albors, per motius personals i laborals.

Finalment, el lletrat secretari general de l’AVL, Agustí Colomer, fou l’encarregat d’extraure les boles amb el número assignat a cada acadèmic per ordre alfabètic del primer cognom, i els elegits foren Rafael Alemany Ferrer i Manel Pérez Saldanya.

Tot i això, els dos catedràtics continuaran pertanyent a la institució mentre dure tot el procés de renovació, la qual cosa implica que formaran part de l’elecció dels seus successors donat suport amb el seu aval a les candidatures dels futurs acadèmics.

El període de presentació de candidatures començarà el pròxim 15 de febrer i s’acabarà l’últim dia del mateix mes. Els possibles candidats hauran de tindre com a mínim set avals i acreditar la seua competència científica i acadèmica en el camp del valencià.
 La data per a la proclamació de les candidatures per part de la Junta de Govern serà el dia 2 de març. Aquell mateix mes tindrà lloc el ple d’elecció dels set nous acadèmics, si bé el reglament preveu un període més llarg si no es cobreixen totes les vacants.

El conseller Marzà a favor d’una acadèmia despolititzada i amb un major nombre de dones

Els nous integrants prendran possessió del càrrec el 15 de juny del 2016 en el transcurs d’un ple extraordinari, amb el qual s’obrirà una nova etapa de la institució normativa, en principi menys polititzada. En aquest sentit s’ha manifestat el conseller de Cultura, Vicent Marzà, qui ha expressat el desig que amb aquesta renovació l’AVL ‘puga treballar sense interferències polítiques’. Marzà ha apuntat també la possibilitat que ofereixen les noves incorporacions per a introduir ‘la perspectiva de gènere ja que ara només hi ha dues dones en un ple de divuit membres.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any