En defensa dels serveis sanitaris que mereixem

  • "És urgent que, una vegada detectades les mancances de personal que té l’hospital, Sanitat pose en marxa tots els mecanismes al seu abast per a buscar professionals i incentivar que hi vinguen o hi continuen"

VilaWeb

Si el primer de juliol es confirma el tancament de la planta de Medicina Interna de l’Hospital d’Ontinyent, serà una pèssima notícia per a la qualitat de l’atenció sanitària a Ontinyent i la Vall d’Albaida. Després de la pèrdua del servei de diàlisi, s’esdevindrà una altra situació que obligarà les persones de la nostra ciutat i comarca a desplaçar-se a Xàtiva, i que incrementarà la pressió hospitalària al Lluís Alcanyís. Una decisió il·lògica que no podem compartir.

Ara que per fi es construeix el nou Hospital a Ontinyent per part de la Generalitat Valenciana, en el qual s’estan invertint vora quaranta milions d’euros, la prioritat ha de ser aconseguir la dotació de personal i serveis que mereixem, i tindre els recursos necessaris per a fer-ho possible. Perquè si invertim a renovar la infraestructura, però perdem el capital humà, no millorarem l’atenció i la qualitat dels serveis hospitalaris.

Per això és urgent que, una vegada detectades les mancances de personal que té l’hospital, la Conselleria de Sanitat pose en marxa tots els mecanismes al seu abast per a buscar els i les professionals i incentivar que hi vinguen o hi continuen. S’han de contemplar totes les mesures possibles per tal de garantir prou dotació de professionals que presten els serveis propis del centre hospitalari en qualsevol època de l’any. I sobretot, cal tindre molt clar que una situació de dificultat per a cobrir les vacances del personal no hauria de resoldre’s per part del Departament de Salut amb el tancament d’un servei, encara que siga de manera temporal.

Atesa la importància de la qüestió, dijous passat coneixíem la notícia i divendres de matí presentàvem urgentment un escrit a les Corts Valencianes, a través del nostre diputat Jesús Pla, per a exigir explicacions a la Conselleria de Sanitat i saber amb detall quines accions concretes pensa desenvolupar per a incentivar i assegurar una dotació suficient de professionals internistes, cardiòlegs, neuròlegs, digestius i matrones per a l’Hospital d’Ontinyent. Compromís sempre ha defensat la importància vital d’un sistema sanitari públic, de qualitat i capaç d’atendre les necessitats de les persones des de la màxima proximitat possible. Som conscients que existeix un problema generalitzat de falta de personal sanitari, i que els recursos són limitats. Però en política, com en la vida, tot és qüestió de prioritats. I per a nosaltres, la millora de la sanitat pública és essencial.

No entraré a valorar determinades declaracions partidistes i manipuladores de qui pretén de responsabilitzar-nos d’esta situació, perquè encara que la Conselleria de Sanitat està encapçalada pel PSPV-PSOE i les competències concretes de Recursos Humans també estan davall les ordres del Partit Socialista, personalment crec que seria igual de reivindicatiu si la decisió depenguera de Compromís. Perquè el que és important i essencial per al nostre poble és que, cadascú des d’on puguem, intentem de contribuir a evitar la pèrdua de més serveis sanitaris a Ontinyent i que treballem, si pot ser, per a ampliar-los.

En eixe sentit, també seria de gran ajuda tindre una Regidoria de Sanitat i Salut Pública al nostre ajuntament. Crec que som dels únics consistoris del país que no té esta regidoria delegada, des de l’actual legislatura de La Vall ens Uneix amb majoria absoluta. I és un fet cridaner, si tenim en compte que fins i tot hi ha una regidoria específica de Festes (cosa que no critique, perquè estime molt les nostres festes).

Però cal recordar que disposar d’una Regidoria de Sanitat i Salut Pública a l’Ajuntament d’Ontinyent implicaria, entre més, que algú del govern municipal podria dedicar els seus esforços i la seua gestió diària a fer un seguiment més directe de la situació dels serveis sanitaris als centres de salut i a l’hospital amb un diàleg fluid amb el Departament de Salut. I estic convençut que contribuiria a millorar la capacitat d’anticipació davant problemes com el que ara es planteja. Al cap i a la fi, què hi ha més important que la salut? Com déiem abans, tot és qüestió de prioritats.

En definitiva, la millora dels serveis sanitaris de la nostra ciutat i comarca ens convoca a totes i tots. La pandèmia ens ha recordat que sense la salut, la resta de coses de la vida són secundàries, i que no hi ha salut sense un sistema sanitari públic potent, amb infraestructures preparades, però sobretot, amb una plantilla de professionals completa i capaç de donar resposta a les necessitats de les persones des de la màxima proximitat possible. Compromís per Ontinyent seguirà defensant la qualitat de vida de la nostra gent i treballant per fer arribar les reivindicacions de la nostra ciutat i de la Vall d’Albaida a tots els centres de decisió.

 

Nico Calabuig i Serna · Portaveu de Compromís per Ontinyent a l’Ajuntament d’Ontinyent

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any