Errekaleor Bizirik. El barri basc autogestionat s’explica a Otos

  • Membres del grup de joves que el sostenen participen en un acte organitzat per Arran Vall d'Albaida

VilaWeb
Redacció
29.01.2017 - 19:17
Actualització: 29.01.2017 - 20:17

Errekaleor és un barri de Gasteiz construït els anys 50 del segle passat per acollir els treballadors que havien d’acudir a la ciutat a buscar faena a les noves indústries. Durant l’etapa de la bombolla immobiliària, l’ajuntament va planejar d’enderrocar-lo per ampliar un altre barri, però tot i que la crisi va fer inviable el projecte, la gran majoria dels veïns ja l’havien abandonat per la desaparició dels serveis.

El 2013, els tres propietaris que hi quedaven van cedir a un grup d’estudiants una série d’habitatges per impulsar-hi un projecte d’autogestió. Des de llavors, la presència d’aquests joves ha reviscolat el barri, conegut ara com a Errekaleor Bizirik (Errekaleor viu) amb un frontó, horts, activitats culturals, biblioteca, una sala de concerts, una escoleta, plaques solars…

Ara hi viuen un centenar persones, però la relació amb les autoritats municipals no és planera. L’ajuntament de la legislatura anterior, en mans del PP, va intentar de desallotjar-los. Ara, el consistori amb batle del PNB els ha oferit de traslladar-se a un altre barri a causa del mal estat dels edificis, construïts amb materials de baixa qualitat. Els joves, però, no acaben de veure’n clara la intenció i no duen idea d’anar-se’n.

Tota aquesta experiència es podrà conéixer de primera mà dissabte 11 de febrer a Otos. Membres d’aquesta iniciativa basca exposaran el seu model i el treball realitzat en un acte programat al Palau, a les 16.30, organitzat per Arran Vall d’Albaida.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any