Escola Valenciana es mobilitzarà al setembre si el TSJ impedeix l’aplicació del decret de plurilingüisme

  • L'entitat remarca que la disposició addicional cinquena, anul·lada pels tribunals, no té efectes d'aplicació pedagògica fins el 2023

VilaWeb
Redacció / ACN
01.08.2017 - 17:33
Actualització: 01.08.2017 - 19:33

Escola Valenciana-Federació d’Associacions per la Llengua, ha anunciat que es mobilitzarà al setembre juntament amb altres entitats i la societat civil si el Tribunal Superior de Justícia (TSJ) del País Valencià impedeix l’aplicació del Decret 9/17 de 27 de gener, de la Generalitat Valenciana, que estableix el model lingüístic del sistema d’ensenyament en l’àmbit valencià, amb total normalitat administrativa i pedagògica.

A través d’un comunicat, l’entitat remarca que la disposició addicional cinquena d’aquest decret, anul·lada pel TSJ, no té efectes d’aplicació legal i acadèmica en el sistema educatiu fins el 2023,  per la qual cosa la paralització cautelar de l’aplicació del Decret ‘no és un argument vàlid i s’ha d’evitar que aquesta resolució judicial condicione, negativament, el desenvolupament pedagògic i acadèmic normal de la norma legislativa’.
Escola Valenciana ha insistit en la legalitat del decret perquè, segons l’informe de la Fiscalia, no lesiona cap dret fonamental i perquè la normativa ha comptat amb l’ampli consens de la comunitat educativa i l’assessorament de les unitats d’ensenyament multilingüe, que estudien els mètodes òptims per assolir un alumnat plurilingüe.

En opinió de l’entitat, el decret representa ‘una evolució coherent’ del camí recorregut pel desplegament i l’aplicació de la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià (LUEV) de 1983, la qual aplica un model de bilingüisme a l’ensenyament ‘que ha produït resultats positius i constatables durant més de 30 anys’.

Escola assenyala que dues sentències judicials avalen la legalitat del Decret de Plurilingüisme, tret de la disposició addicional cinquena, que es basa en la concessió de certificacions de llengües una vegada acabats els cicles educatius i, per tant, no afectaria durant el curs 2017–2018, perquè enguany només entraria en vigor per a l’educació infantil.

En aquest sentit, recorda que la fiscalia va desestimar les demandes interposades pels sindicats CSI-F i USO contra la norma educativa, atès que no lesiona cap dret fonamental.

‘Estudiat el fons, el tribunal conclou que el Decret no atempta contra els drets fonamentals’, amb aquesta sentència, el TSJ va desestimar el recurs d’USO en què demanava la nul·litat del Decret de Plurilingüisme. En aquest sentit, Escola Valenciana no entén com és possible que l’òrgan mantinga les mesures cautelars a l’aplicació de la llei educativa.

Escola Valenciana denuncia l’arbitrarietat de les instàncies judicials i la manca d’arguments objectius contra el Decret. ‘No hi ha cap motiu coherent per evitar l’aplicació de la normativa aquest curs, perquè es basa en el principi d’igualtat d’oportunitats, és a dir, se centra en el fet que tot l’alumnat del País Valencià siga plurilingüe i, així, tracta de compensar els defectes de la LUEV’, sosté.

En opinió de l’entitat, ‘les úniques raons que impedeixen el bon funcionament escolar són merament ideològiques, no es fonamenten en criteris pedagògics. Darrerament, hem vist com es judicialitzen les mesures desenvolupades pel govern valencià a fi d’aconseguir la normalització del valencià a tots els àmbits: el Decret de Plurilingüisme i els usos lingüístics en l’Administració. Iniciatives a les quals Escola Valenciana dóna suport per considerar-les adients perquè la ciutadania que ho desitge puga viure en valencià’.

La Federació d’Associacions per la Llengua ha conclòs defensant una educació ‘pública, de qualitat i en valencià. Amb tot, defensem el Decret de Plurilingüisme al tribunal i al carrer, perquè creiem que l’alumnat mereix la millor formació en llengües. Només amb un coneixement equilibrat de valencià i castellà i un domini pràctic d’anglès, l’alumnat tindrà un bon futur. Per què impedir-li-ho?’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any