Escola Valenciana proposa a Marzà mesures per revitalitzar la llengua a l’escola i al carrer

VilaWeb
Redacció
06.08.2015 - 17:59

El president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno, acompanyat de representants de l’entitat, s’ha reunit amb el conseller d’Educació, Vicent Marzà, i el seu equip, a fi de tractar temes com l’arranjament escolar, la campanya de matriculació, l’assessoria plurilingüe, el projecte de ràdio a l’escola i la formació contínua del professorat, a més de tenir en compte la necessitat de crear un entorn sociolingüístic que propicie el desenvolupament de la llengua en tots els àmbits, començant per tenir mitjans de comunicació en llengua pròpia.

En un comunicat, la Federació Escola Valenciana detalla que ‘cal millorar la salut del valencià des de dues vessants diferents. Per una banda, s’ha d’incidir dins l’aula en l’establiment del programa òptim segons la diversitat de l’alumnat i el predomini lingüístic de la zona, tot facilitant el canvi de modalitat de la llengua vehicular, així com insistir en la bona preparació i la formació permanent dels mestres perquè —en paraules de Vicent Moreno— són un referent lingüístic per als aprenents i han d’oferir una educació de qualitat amb l’aplicació efectiva dels programes d’ensenyament en valencià i caminar així cap al model de l’escola que volem.’

D’altra banda, l’entitat cívica explica que coneix, pels seus anys d’experiència, mesures (30 mesures per a més de 30 anys de la llei d’Ús) per a afavorir l’ús de la llengua en tots els contextos i crear així un àmbit social, unes condicions ideals per a assolir la normalització de la llengua. Moreno demana que ‘l’alumnat que estudia en immersió puga viure en valencià sense trobar dificultats i sense considerar l’escola de forma aïllada, sinó com una institució més que possibilita l’aprenentatge de la llengua perquè puga usar-se onsevulga’. A més, Moreno concreta alguns dels projectes més rellevants que des de la Federació s’han fet amb èxit, com les Trobades d’Escoles en Valencià, el cinema, el voluntariat, els concerts de la Gira, el servei ciutadà de drets lingüístics, entre més. Moreno reconeix que a partir d’ara la coordinació amb el govern valencià ha de ser clau i periòdica per a ‘esperonar la normalització d’una llengua minoritària i minoritzada, ampliar-ne els àmbits d’ús i augmentar el nombre de parlants potencials de la llengua’.

El conseller Vicent Marzà ha estat receptiu i ha mostrat una actitud oberta a totes les propostes que Escola Valenciana li ha presentat. Per la seua banda, el Director General de Política Lingüística, Rubén Trenzano, ha avançat la seua intenció de portar endavant l’ampliació i  dinamització de les oficines de promoció del valencià arreu del territori.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any