Escoles d’Adults i ajuntaments podran impartir el nivell bàsic de valencià A1

VilaWeb
Redacció / EP
02.09.2017 - 22:05

La Conselleria d’Educació, Recerca, Cultura i Esport ha publicat al Diari Oficial de la Generalitat la resolució per la qual s’estableixen els criteris per acreditar i expedir el nou Certificat de Nivell A1 de Coneixements de Valencià per la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià.

Es tracta d’aquesta manera de modernitzar i adequar l’acreditació de coneixements de valencià al Marc Europeu Comú de Referència per a les Llengües, tal com va anunciar el mes de gener passat el conseller d’Educació, Vicent Marzà, qui va destacar que l’objectiu principal del nou model és ‘ ajudar la gent a parlar i escriure en valencià, atès que s’aplica un enfocament clarament comunicatiu que incentiva l’ús de la llengua’.

En aquest sentit, la nova concepció de les acreditacions pretén de facilitar l’accés al coneixement i a l’ús quotidià del valencià; afavorir la inclusió social i cultural de la població adulta dins la realitat sociolingüística i històricocultural valenciana; i alhora cohesionar cultura, territori i societat.

Mitjançant el Certificat de Nivell A1 d’usuari bàsic del valencià s’acreditarà un domini molt bàsic d’ús de la llengua, que permet atendre les primeres necessitats comunicatives en situacions molt quotidianes.

La formació i avaluació del Nivell A1 de Coneixements del Valencià recaurà en els centres públics de formació de persones adultes dependents de la Conselleria; les entitats locals que disposen de personal tècnic amb les funcions pròpies de la promoció lingüística, i també les universitats públiques valencianes.

Aquests centres i entitats tindran un termini de 15 dies a partir de l’endemà de la publicació de la resolució en el DOGV per sol·licitar l’autorització de la Conselleria per a poder impartir la formació corresponent.

Els centres i entitats sol·licitants autoritzats per la Conselleria per a poder impartir la formació de Nivell A1 faran un curs gratuït amb una durada mínima de 60 hores, tenint en compte els objectius i els continguts del certificat d’aquest nivell establerts en la resolució de la Conselleria.

Un cop acabat el curs formatiu, el centre corresponent serà l’encarregat d’enviar a la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià la relació de persones aptes, i la Junta registrarà i expedirà el Certificat de Nivell A1, i l’enviarà per correu electrònic a la persona interessada.

Finalitat de l’avaluació del Nivell A1
La finalitat de la prova que faran les entitats autoritzades és d’avaluar si es té un domini de l’ús de la llengua general per atendre les necessitats comunicatives més bàsiques en situacions molt quotidianes.

La persona que opte a aquest certificat ha de ser capaç de comprendre i utilitzar expressions quotidianes i familiars i frases molt senzilles encaminades a satisfer les primeres necessitats, com presentar-se i presentar una tercera persona; formular preguntes sobre detalls personals com ara on viu, la gent que coneix i les coses que té, i poder respondre, i interactuar d’una manera senzilla.

Per poder participar en aquests cursos, dirigits a persones sense coneixements de valencià o amb coneixements molt bàsics, els alumnes han de ser majors de setze anys; en el cas dels centres de FPA, han de ser majors de divuit anys, sense perjudici de les excepcions per a gent de més de dèsset anys que determina la legislació vigent.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any