‘Estimar i protegir totes les persones i els pobles’ és la síntesi de l’ideal de justícia del primer governant que vàrem tenir els valencians, Jaume I, quan allò de les guerres amb els moros. I encara deia alguna cosa més el seu testament signat el 20 de juliol de 1276: ‘… fer regnar la justícia i vetlar perquè els grans no oprimisquen els menuts.’ Encara hui, 742 anys després, maldem perquè els nostres governants de Madrid ens governen amb justícia, ens estimen i ens vulguen protegir dels nostres poderosos, grans i, sovint, violents enemics que no ens deixen créixer en llibertat com un poble lliure. I dic conscientment ‘governants de Madrid’ i no ‘de València’, perquè qui té els nostres diners i ens els administra segons el seu criteri és l’estat i no el govern subsidiari que resideix al Palau de la Generalitat. Malauradament, portem molts anys reclamant a Madrid que ens vulguen fer justícia permetent-nos fer ús d’una part més àmplia dels diners que paguem religiosament amb els impostos, i molts anys també reclamant que ens permeten canviar el nostre vell, injust i antiquat estatut d’acord amb el desig dels parlamentaris de les nostres corts. Ja seria hora que un nou estatut ens permetera ser reconeguts com a ‘nacionalitat històrica’, o disposar del dret de recaptar nosaltres mateixos els impostos junt al govern de Madrid, o recuperar el nostre dret civil foral valencià, o que la nostra llengua siga reconeguda ja judicialment com a ‘pròpia’ i no només com a ‘oficial’ i que també tinga el caràcter de requisit per als funcionaris com el té el castellà i tantes altres demandes que en justícia haurien d’equiparar el nostre estatut a molts altres de l’estat.

Enguany, els nostres magnànims governants de Madrid han tingut a bé d’ordenar a la seua policia que la Diada del 9 d’Octubre no fóra tan violenta com la de fa un any, quan els enemics més radicals del valencianisme capdavanter van apallissar covardament els manifestants que reclamaven una major dignitat i respecte per al nostre valencià, encara maltractat per propis i estranys, homes de la judicatura, de la política i d’algunes institucions santes, no tan santes, demoníaques i laiques. El delegat del poder central espanyol, dels governants de Madrid, ha mostrat enguany que també sap, quan vol, ‘Estimar i protegir totes les persones i els pobles’. Esperem que dure la seua benevolença.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb