Ferran Pla dirigeix la investigació d’un sistema multilingüe de monitoratge de xarxes socials capaç de detectar emocions

  • El professor d'Otos és el responsable de l'equip de la UPV que treballa en el projecte, que ja s'ha posat en pràctica en programes d'À Punt

VilaWeb
Redacció
05.08.2021 - 16:04
Actualització: 05.08.2021 - 18:04

L’Agència Valenciana de la Innovació finança el desenvolupament d’un programari multilingüe per a monitorar i analitzar les xarxes socials, un projecte encapçalat pel professor titular de la UPV i membre de l’Institut Valencià de Recerca en Intel·ligència Artificial (VRAIN) de la Universitat Politècnica de València, Ferran Pla.

A través de tècniques d’aprenentatge profund i processament del llenguatge natural, el programari és capaç d’interpretar la ironia i les emocions dels textos, fins i tot en aquells escrits en els idiomes més ignorats per les eines comercials, com ara el català.

D’aquesta manera, sempre que ho sol·licite l’usuari, el programari monitorarà les xarxes socials per a obtenir la informació associada als temes objecte d’interès i oferirà els resultats de manera gràfica, bé a través d’una interfície web, bé mitjançant la generació d’informes. A més, serà capaç de determinar la reputació d’una empresa o institució a partir d’aquestes anàlisis gràcies a la combinació de diferents tecnologies de processament i interpretació.

La iniciativa, batejada ‘Guaita’, està liderada pel VRAIN de la UPV, amb la col·laboració de l’Institut Valencià d’Informàtica i la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació.

En contraposició a altres opcions del mercat, ‘Guaita’ fa valdre el seu caràcter multilingüe, la qual cosa implica el desenvolupament de models específics d’anàlisis de text per a diferents llengües. “En l’actualitat es disposa de models per a l’espanyol i l’anglès, i ara en desenvoluparem altres d’específics per al valencià, la qual cosa suposa la recollida, processament i etiquetatge del corpus d’aquesta llengua”, ha explicat l’investigador d’Otos.

En el primer any de ‘Guaita’, l’equip tècnic ha desenvolupat un sistema bàsic integrat en una aplicació web per a espanyol i anglès; i un model inicial en català, que integra el monitoratge, descàrrega i emmagatzematge de la informació procedent de Twitter.

El programari, doncs, és capaç d’identificar l’idioma, determinar la polaritat global de les piulades -si són positives, negatives o neutres- i mostrar una visualització bàsica de la informació agregada. De fet, ja s’ha posat en pràctica en un primer cas d’estudi consistent en el seguiment de diferents programes televisius d’À Punt.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any