Francesc de P. Burguera: la passió pel País

Josep Miquel Bausset
26.10.2015 - 17:16
Actualització: 26.10.2015 - 18:16
VilaWeb

Divendres 16 d’octubre es va morir l’amic Francesc de P. Burguera, un home honrat i bo, un ciutadà exemplar, un gran patriota valencià. Paco Burguera, que va ser un referent en la història del nacionalisme al País Valencià, a més d’escriptor i periodista, fou una veu clara, lliure i ferma en la lluita pel redreçament nacional del nostre País.

Nascut a Sueca el 1928, va estudiar ciències econòmiques a Madrid. Com a fruit del seu treball ha rebut la Medalla de la Universitat de València, la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya, el premi Valencià de l’Any de la Fundació Huguet de Castelló, la medalla d’Or de l’Ajuntament de Sueca i de Xixona i el Premi Llibertat de la Unió de Periodistes Valencians. El llibre ‘Des de la trinxera periodística’ recollia els seus articles, uns textos imprescindibles per entendre la realitat social i nacional del nostre País.

De ben jove va publicar a l’editorial Torre (de Casp i Adlert) el llibre de poemes ‘Ara que sóc ací’ (1949) i l’obra de teatre ‘L’home de l’aigua’ (1958), text finalista del Premi València de Literatura de la Diputació. Com a escriptor va guanyar el premi Marquès del Campo dels Jocs Florals de València, amb ‘El País Valencià davant el Mercat Comú’. També és autor del llibre ‘De cara al país’ (Gorg 1974), ‘És més senzill encara: digueu-li Espanya’ (Premi Octubre Joan Fuster, 1990) i ‘Del poble, del país: escrits compromesos’. Pel seu compromís cívic i valencianista, participà activament l’any 1951 en la divulgació de l’exposició (a l’Ajuntament de València) del Diccionari Català-Valencià-Balear.

Articulista dels diaris Levante, Madrid, Avui, Noticias al Dia, El País, i de les revistes Valencia-Fruits, Gorg, Saó, El Temps, entre d’altres mitjans de comunicació, Francesc Burguera era, en paraules del professor Antoni Ferrando, ‘un home, un ciutadà de tarannà obert i cordial i de moderació ideològica assenyada’.

Fundador del PDL-PV i més tard del PNPV, on s’aplegaren els exmilitants del PSPV, de la UDPV i molts que mai no havíem militat en cap partit polític, Burguera va ser un aferrissat defensor de l’autonomia plena per al nostre País.

Il·lusionat per oferir als valencians un projecte nacionalista, Burguera va fundar el PNPV amb persones com Eugeni i Joan Senent, Marina de Paz, Joan C. Martín, Andreu Banyuls i Elvira Ferrer, Francesc Ferrer Pastor, Paco Salt, Cristòfor Aguado i Carmina Gonzàlez o Joaquim Monmeneu. El PNPV va nàixer d’una manera molt precària, però amb molta il·lusió. I és que com deia ell mateix en una entrevista, ‘el País Valencià ha estat per a mi una obsessió des de jove’. Per això mateix va ser  atacat i difamat per la dreta més cavernícola del nostre País, i fins i tot, acomiadat com a periodista per l’agència EFE, a causa de pressions polítiques d’un ministre d’Aznar.

Burguera va ser un referent clar i lliure en la lluita per la vertebració i pel redreçament nacional del País Valencià, una tasca que, com deia ell mateix, ha de ser fruit de l’escola: ‘El País Valencià el faran els mestres o no serà’. Per això mateix, Burguera afirmava: ‘Crec indispensable que a l’escola es formen ciutadans coneixedors dels seus deures i dels seus drets, per conèixer la nostra història, la història que ens han amagat o ens han manipulat’. Per a Burguera era important ‘tindre clara consciència del País, estimar-lo i defensar-lo’.

Històric del valencianisme, amic de mon pare i de Fuster, de Ferrer Pastor i Sanchis Guarner i Fermí Cortés, Burguera, ‘un liberal sense dogmes’, va perseverar amb fidelitat en la difícil lluita pel País, per la nostra llengua i la nostra cultura.

Vaig tindre la sort de conèixer Burguera a ma casa, fa molts anys, quan jo era menut, per la seua amistat amb mon pare. Recorde, en ple franquisme, haver repartit casa per casa a l’Alcúdia les paperetes amb el seu nom per a les eleccions a Procuradores en Cortes, en un intent (amb el suport de les forces progressistes) d’introduir aquesta veu lliure que era Burguera,en unes Corts tramposes.

L’any 1978 i els següents vaig compartir amb ell la il·lusió del treball al PNPV, un partit que va posar les bases del nacionalisme valencià durant la difícil etapa de la Transició, i que va donar lloc a l’actual Bloc Nacionalista Valencià. Incansable i animós com era, Burguera va treballar també des de la plataforma Valencians pel Canvi, en un intent de fer possible l’alternança política al País Valencià.

Ple d’il·lusió, optimista i tenaç, Burguera escrivia després de la gran manifestació del Nou d’Octubre de 1977: ‘Tenim País, tenim País Valencià’  (Levante 13.10.77).

Assidu cada dilluns a la Tertúlia del Micalet, amb mon pare, Ramon Trullenque, Francesc i Joan Carles Jover, Vicent Moreno (pare i fill), Vicent Micó, Genís Gonzàlez, Rafel Buforn, Joan Puchalt, Jose M. Ruix, Agustí Ventura i els altres amics, Francesc Burguera, va dedicar tota la vida a treballar apassionadament pel nostre País, ja que va ser un home arrelat a la terra, que vivia per fer realitat la vertebració i el redreçament nacional del País Valencià.

En una societat ‘normal’ i amb uns polítics ‘normals’, Burguera hauria estat reconegut i homenatjat públicament com un ‘homenot’, com un personatge cabdal en la història del País, com un patriota valencià que va posar el País per davant dels seus interessos personals i professionals. És veritat: ell no buscava reconeixements, perquè era un home lliure que deia el que pensava, des de la llibertat i la coherència personal. Per això vaig trobar a faltar que el Nou d’Octubre passat el Govern de la Generalitat li atorgara l’Alta Distinció, juntament amb Raimon i l’Associació de Víctimes del Metro. Burguera es mereixia aquest homenatge públic, com a reconeixement de la seua tasca admirable i abnegada.

Tots els qui el vam conèixer, tots els qui teníem la sort de tindre’l com a amic, sabíem que Paco era un home íntegre i recte, i un exemple per a tots els qui seguim els seus passos.

Tant de bo el nostre País sàpia reconèixer i agrair públicament (encara que massa tard) la tasca i l’obra de Burguera, i de seguir el camí que ell va encetar.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any