Generalitat i ATEVAL constitueixen la Mesa del Tèxtil per a rellançar el sector

  • S'hi destinaran 1,5 milions d'euros per a modernitzar-lo i potenciar la innovació

VilaWeb
(Fotografia: @atevaltextil)
Redacció / EP
13.12.2021 - 15:52
Actualització: 13.12.2021 - 16:52

Representants de la Generalitat i d’ATEVAL s’han reunit aquest dilluns en les instal·lacions de l’Institut Tecnològic Tèxtil (AITEX) d’Alcoi per a constituir la Mesa del Tèxtil, des de la qual “rellançar” el sector a través d’aliances empresarials que impulsen la innovació mitjançant un projecte de reconversió i modernització.

Els objectius és una transformació “exigent” de les empreses que passa pel creixement de les unitats empresarials i, en conseqüència, del sector en conjunt, per a buscar més competitivitat i rellevància en els mercats internacionals.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat una dotació d’1,5 milions d’euros per a fer en 2022 i 2023 actuacions destinades a la modernització i la concentració empresarial del sector tèxtil valencià, així com a la posada en marxa d’un Observatori de Competitivitat per a aquesta indústria.

En la trobada també han participat, per part del govern, el conseller d’Hisenda, Vicent Soler, el titular d’Economia Sostenible, Rafael Climent, i les secretàries d’Hisenda i d’Economia, María José Mira i Rebeca Torró, respectivament. Per part d’ATEVAL hi han assistit el president de l’entitat, José Vicente Serna, i la gerent, Salomé Beneyto, entre més, així com el batle d’Alcoi, Toni Francés.

Tres línies estratègiques “prioritàries”

El projecte de reconversió i impuls competitiu del sector s’estructura en tres línies estratègiques “prioritàries” que el facen “transformador, modernitzador i alhora disruptiu i diferenciador” perquè tinga “més pes i rellevància i guanye en competitivitat en l’àmbit d’innovació i d’internacionalització”, han informat la Generalitat i ATEVAL en sengles comunicats.

La primera d’aquestes línies busca impulsar la modernització competitiva d’unitats empresarials tèxtils a través del suport econòmic i financer dels projectes de desenvolupament industrial que posen en marxa de manera individual les empreses tèxtils, segons les prioritats marcades en directrius i Fons Europeus. En concret, el finançament per a aquesta línia estratègica és de 800.000 euros.

En segon lloc, la segona línia persegueix impulsar la creació de grups i empreses de més grandària en el sector per a “transformar l’estructura i els models de negoci” amb l’aportació de finançament a fons perdut a aquelles empreses que, amb l’objectiu d’incrementar la grandària competitiva, enceten i desenvolupen operacions de concentració de qualsevol via. El pressupost per a desplegar aquest bloc de treball és de 600.000 euros.

La tercera línia estratègica aborda la creació i gestió d’un Observatori de competitivitat de la indústria tèxtil valenciana. Aquesta línia aportarà fons perquè ATEVAL, amb recursos propis i l’ajuda d’empreses especialitzades, monitore l’evolució del sector industrial tèxtil mitjançant eines avançades d’informació i coneixement sectorial. El cost previst d’aquest bloc és de 150.000 euros.

El projecte planteja la generació d’incentius i reconeixement als empresaris per a facilitar un “canvi cultural” per a la transformació o reconversió “efectiva” del sector tant des de l’administració pública com des del mateix sector, amb la “participació activa” de diferents conselleries i entitats públiques durant un mínim de dos anys, mitjançant els recursos necessaris per a desenvolupar les línies estratègiques incloses en el projecte, com ara fons propis de la Generalitat, de ministeris espanyols i de la Unió Europea.

1,5 milions en els dos anys pròxims

Ximo Puig ha destacat que la Generalitat secundarà “sense fissures” aquest projecte, que persegueix “rellançar” el sector tèxtil a través de les aliances empresarials i el suport a la innovació, i per al qual Ateval proposa de destinar 575.000 euros en 2022 i 975.000 euros en 2023 d’ajudes directes a empreses.

La Mesa del Tèxtil pretén ser un espai de trobada bilateral entre la Generalitat i aquest clúster per a portar avant un projecte de reconversió i modernització que permeta d’afrontar en igualtat de condicions els reptes que planteja la globalització, tal com ha destacat el president.

Puig ha remarcat que el sector tèxtil valencià és “el segon en importància” a l’estat espanyol i ha assenyalat que cal establir aliances entre les empreses que les facen “més fortes” per a poder “competir millor”.

Així mateix, ha assenyalat que també “resulta imprescindible de continuar donant suport a la innovació i la investigació, cosa que l’Institut Tecnològic Tèxtil ja fa de manera extraordinària, com a centre de referència nacional i internacional”.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any