La Generalitat adverteix els ajuntaments que actuarà d’ofici si no retiren els vestigis del franquisme

  • Més de la meitat dels ajuntaments de la Vall no han informat sobre la presència d'aquests elements · Albaida, Bèlgida, l'Olleria i el Palomar han comunicat que en tenen encara

VilaWeb
Placa amb simbologia de la Falamge al barri de Sant Rafael d'Ontinyent
Redacció
25.09.2021 - 19:01
Actualització: 25.09.2021 - 21:01

La consellera de Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, va presentar la setmana passada el Catàleg de Vestigis de la Guerra Civil i la Dictadura, on es recullen 1.042 vestigis (símbols, plaques, noms de carrers o espais públics i honors), dels quals 575 encara segueixen en espais públics i s’han de retirar.

En el cas de la Vall d’Albaida, el catàleg mostra la presència encara a les vies públiques d’una creu d’exaltació franquista a l’església d’Albaida, els noms dels carrers Unificación i Mártires Lorenzo y Martín de Bèlgida, i plaques de construcció VPO amb simbologia de la Falange en edificis de l’Olleria i el Palomar.

La consellera va explicar en roda de premsa que el catàleg és obert a actualitzacions, ja que el 48% dels municipis no han aportat la informació.

Dels 542 municipis valencians, només 281 han contestat, dels quals 91 tenen vestigis, mentre que 190 no en mostren. Entre els ajuntaments de la comarca que segons el catàleg no han respost a la petició hi ha el d’Ontinyent, on com a mínim es manté una gran placa amb simbologia falangista al barri de Sant Rafael. No han informat tampoc els ajuntaments d’Atzeneta d’Albaida, Benigànim, Benissoda, Benissuera, Bufali, Carrícola, Castelló de Rugat, Fontanars dels Alforins, Guadasséquies, Llutxent, Montaverner, Montitxelvo, Otos, la Pobla del Duc, Quatretonda, Rugat, Salem i Sant Pere.

La Generalitat ha donat als municipis un mes més per a complir el requeriment i, a partir d’ací, quatre mesos més per a retirar els elements. Pérez Garijo va recordar als ajuntaments que disposen d’una línia de subvenció de 450.000 euros per a llevar aquests elements, i va advertir que de no fer-ho la conselleria actuarà d’ofici.

La conselleria va demanar la col·laboració a la societat i les administracions públiques per a poder completar el llistat, amb informació que es pot enviar a través del correu calidaddemocratica@gva.es.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any