La Generalitat instal·larà plaques solars a l’IES d’Albaida per a autoconsum

  • El programa '#ZERO, energia de proximitat' preveu també de produir excedents per a famílies en risc de vulnerabilitat

VilaWeb
Redacció / EP
26.07.2022 - 16:51

La Generalitat Valenciana posarà en marxa la tardor vinent el programa ‘#ZERO, energia de proximitat’, la primera fase de la qual instal·larà plaques solars en 114 instituts d’educació secundària de 71 municipis, amb l’objectiu de reduir més de 9.000 tones de CO₂ l’any i aconseguir un estalvi de 6,9 milions d’euros en la factura anual de la llum.

La consellera d’Educació, Cultura i Esport, Raquel Tamarit, i la d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, han presentat aquest matí la primera fase d’aquesta iniciativa conjunta, que en el cas de la Vall d’Albaida arribarà només a l’IES Josep Segrelles d’Albaida.

La titular d’Educació ha detallat que “la primera fase d’implantació del programa es desenvoluparà amb un pressupost de 14,47 milions d’euros per part de la Conselleria d’Educació”. Durant la tardor vinent “publicarem la licitació dels projectes d’execució, les direccions d’obra i la instal·lació dels panells solars en els 114 instituts fixats”.

A més, en el primer trimestre de 2023 l’administració té previstes les adjudicacions i en la primavera de l’any que ve començarà la instal·lació dels panells fotovoltaics. “En implementar la primera fase, ampliarem el programa fins a arribar als 360 instituts públics de tot el territori valencià”, ha afegit Tamarit.

La consellera ha subratllat que serà “una important planta fotovoltaica pública, urbana, descentralitzada i de proximitat, que generarà l’energia elèctrica que necessita cada institut i els transformarà en autosuficients, generadors d’energia neta i renovable”. “Però no sols això, produirem excedent energètic”, ha afegit Tamarit.

Sobre aquesta qüestió, Mireia Mollà ha explicat que, tan sols en aquesta primera fase, entre 5.000 i 8.000 famílies en risc de vulnerabilitat podran beneficiar-se dels excedents elèctrics generats per les instal·lacions fotovoltaiques dels instituts. “Una xifra –ha continuat– que, a mesura que es complete la instal·lació de plaques solars en els centres educatius, augmentarà fins a beneficiar prop de 18.000 llars amb dificultats per a afrontar la factura de la llum”.

La consellera ha assegurat que el projecte “només té avantatges, perquè s’aconsegueix l’autoproveïment energètic dels centres educatius; es reparteixen els excedents entre les famílies més vulnerables, per a no deixar a ningú enrere en el procés de transició ecològica, i s’accelera la descarbonització en reduir la nostra petjada”.

Quant a la distribució de l’excedent energètic, Mollà ha explicat que seran els instituts els encarregats de fer un primer filtre, a través de les dades sobre les famílies en risc d’exclusió social, i després els serveis socials i la Conselleria de Polítiques Inclusives acabaran determinant el llistat de les famílies beneficiàries.

“Hauran d’estar en un radi de 500 metres del centre educatiu”, ha dit la consellera, que ha assenyalat que han demanat al Ministeri espanyol que, “igual que va fer Portugal, amplie l’energia distribuïda a un radi a 2 km per a tenir més marge per a oferir-los aquesta energia a més famílies”.

La Conselleria de Transició Ecològica ha anunciat que coordinarà, a través de Municipis en Xarxa, un projecte al qual s’han adherit més de 250 municipis per a impulsar les energies renovables i impulsar les comunitats energètiques municipals, i que els excedents generats en les instal·lacions educatives beneficien als que més ho necessiten a través dels Serveis Socials dels ajuntaments.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any