Inaugurada la Comunitat Energètica Local impulsada per la Cooperativa Agrícola de Montitxelvo

  • El conseller d'Economia Sostenible, Rafa Climent, ha assistit a l'acte · És la primera CEL del sector agroalimentari que entra en funcionament al País Valencià

VilaWeb
Redacció
29.07.2022 - 17:42

El conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, ha inaugurat aquest divendres la Comunitat Energètica Agrícola Montitxelvo, desenvolupada per la Cooperativa Agrícola de Montitxelvo en col·laboració amb el Grup Enercoop.

En l’acte, en què ha participat també la directora general de l’Ivace, Júlia Company, i la directora general d’Emprenedoria i Cooperativisme, Teresa García, el conseller ha anunciat que l’Ivace destinarà 3,26 milions d’euros a 70 projectes d’autoconsum elèctric mitjançant energia solar fotovoltaica en Comunitats d’Energia Local (CEL).

La comunitat d’energia de Montitxelvo, secundada econòmicament per l’Ivace, és la primera del sector agroalimentari que entra en funcionament al país, i està basada, en aquesta primera fase, en una instal·lació d’autoconsum col·lectiu 90 kW de potència, a la qual s’han adherit ja 70 famílies.

La instal·lació s’ha fet sobre la coberta de la mateixa cooperativa agrícola, que ha sigut la promotora de la comunitat energètica, de la qual es beneficien els socis de la cooperativa que han volgut adherir-se.

Es tracta d’un model de pagament per ús en el qual la cooperativa ha assumit la inversió, sense cap aportació inicial per part dels cooperativistes, que va retornant la inversió a poc a poc a partir dels estalvis econòmics derivats de la producció energètica de la instal·lació.

Suport de l’Ivace a 70 projectes

Climent ha destacat el paper de les comunitats energètiques “per a fomentar la producció d’energia renovable, difondre la democràcia energètica i reduir les taxes de pobresa energètica” i subratllat que l’Ivace “ha liderat” les accions per a aconseguir el desenvolupament i implantació massiva de les Comunitats Energètiques Locals, “secundant tots aquells projectes que contribueixen a la seua implantació i sent pioners en la posada en marxa d’una línia específica d’ajudes a les comunitats energètiques”.

El conseller ha explicat que amb la d’enguany, són ja tres edicions de la línia d’ajudes de l’Ivace per a impulsar les instal·lacions d’autoconsum d’energia elèctrica en comunitats d’energies renovables i “el nombre de projectes recolzats ha augmentat molt significativament en passar de set projectes el primer any, a 48 en 2021 i a 70 iniciatives enguany”.

A més, ha afegit, que l’Ivace treballa en “projectes de col·laboració més ambiciosos” entre els diferents agents, comunitats energètiques, empreses, cooperatives, instituts tecnològics, ajuntaments i administració autonòmica, “amb l’objectiu de maximitzar el potencial que ofereixen les CEL”.

“Tot aquest treball i compromís- ha afirmat- té el màxim exponent en el Pla de Foment de les Comunitats Energètiques Locals, que es presenta com el full de ruta de les Comunitats Energètiques en la Comunitat Valenciana i que té com a finalitat que en 2030 tots els municipis del nostre territori puguen comptar amb una comunitat local d’energia.”.

Per a Climent les comunitats locals d’energia constitueixen una peça essencial per a aconseguir la descentralització i democratització dels sistemes energètics i ha advocat per una “autèntica transformació del sistema energètic que ens porte no sols a un model sostenible sinó també a un nou model més just, inclusiu i participatiu”.

Ajudes de l’Ivace a les Comunitats d’Energia

La línia d’ajudes de l’Ivace està dirigida a qualsevol comunitat d’energies renovables o comunitat energètica, ajuntaments, així com les comunitats de propietaris, a través de la qual se subvenciona fins a un 45% el cost dels projectes de les instal·lacions d’autoconsum d’energia elèctrica a partir d’energies renovables o energies residuals, en règim de comunitats d’energies renovables.

Ivace Energia subvenciona fins a un 45% del cost de les instal·lacions d’energia solar fotovoltaica, per a la generació i autoconsum col·lectiu i la quantia màxima subvencionable per projecte és de 200.000 euros. No obstant això, la intensitat de l’ajuda podrà incrementar-se en fins a 10 punts percentuals per a mitjanes empreses, i en fins a 20 punts percentuals per a les petites empreses, ajuntaments, entitats públiques i institucions sense ànim de lucre.

Es considera comunitat energètica renovable l’entitat jurídica que es base en una participació oberta i voluntària, autònoma i efectivament controlada pels seus membres, situats en les proximitats dels projectes propietat de l’agrupació, que siguen persones físiques, pimes o autoritats locals, inclosos els municipis, i que desenvolupe projectes d’energies renovables, eficiència energètica o mobilitat sostenible.

La finalitat de l’activitat de l’agrupació ha de ser proporcionar guanys mediambientals, econòmics o socials als seus membres o a les zones locals on opera, en compte de guanys financers.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem