Els instituts d’Aielo de Malferit, Albaida i l’Estació d’Ontinyent tornen a la Lliga de Debat de la Xarxa Vives

  • La competició torna al format presencial, amb el tema "Cal posar límits a la ciència?"

VilaWeb
Equip de l'IES Josep Segrelles en la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat 2020
Redacció
01.02.2022 - 15:51
Actualització: 01.02.2022 - 16:51

Els IES Porçons d’Aielo de Malferit, Josep Segrelles d’Albaida i l’Estació d’Ontinyent participen en l’edició d’enguany en la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat organitzada per la Xarxa Vives d’Universitats.

Els equips d’aquests instituts competiran en la fase local classificatòria de la Universitat Politècnica de València (UPV), que es disputarà els dies 10 i 12 de febrer vinents.

A partir del tema proposat per a l’edició d’enguany “Cal posar límits a la ciència?”, els alumnes han de defensar la posició favorable o contrària en els diferents debats entre els equips, que tenen una durada màxima de 32 minuts cadascun.

El jurat de la competició, format per professionals experts de diversos camps de coneixement, tenen compte en la valoració capacitats com el treball en equip, la solidesa de les argumentacions, la fluïdesa de les intervencions i la qualitat del discurs, a més d’aspectes formals de l’exposició i posada en escena. Els equips participants han treballat la preparació dels debats durant aquest curs a l’aula, la qual cosa ajuda a reforçar competències transversals com el treball en equip o les habilitats d’oratòria.

L’equip guanyador representarà a la UPV en la fase final de la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat de la Xarxa Vives, que tindrà lloc del 30 de març a l’1 d’abril a la Universitat Autònoma de Barcelona i que enfrontarà els 15 equips classificats a les fases locals prèvies organitzades per les universitats Abat Oliba CEU, d’Alacant, d’Andorra, Autònoma de Barcelona, Barcelona, de Girona, Internacional de Catalunya, Jaume I, de Lleida, Miguel Hernández d’Elx, Politècnica de València, Pompeu Fabra, Rovira i Virgili, de València i de Vic – Central de Catalunya. D’aquesta manera, la competició d’oratòria més important del sud d’Europa recupera el format presencial després de l’edició virtual de 2021 a causa de les restriccions per la covid-19.

La Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat s’adreça als alumnes de 4t d’ESO, batxillerat (i equivalents) i cicles formatius d’entre 15 i 18 anys, de tot el país. L’objectiu de la competició és millorar les habilitats comunicatives dels alumnes i fomentar l’adquisició de competències transversals, com la seguretat, el treball en equip, la creativitat, la documentació, l’anàlisi, la construcció d’un discurs i la planificació i presa de decisions. La lliga proveeix als professors d’una eina d’innovació docent i crea un espai de col·laboració entre els nivells d’educació secundària i superior.

Organitzada des de l’any 2014 per la Xarxa Vives d’Universitats, i Escola Valenciana en el cas del País del Valencià, la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat compta també amb el suport de les dues generalitats i del Govern d’Andorra. L’Acadèmia Valenciana de la Llengua, l’Institut d’Estudis Catalans i l’Ajuntament de València hi col·laboren, a més de diversos ajuntaments.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes