Isabel Clara Simó

  • «Isabel Clara Simó, dona admirable i humil alhora, i per això, més admirable encara, capdavantera en la defensa de la nostra llengua i la nostra cultura, mereix l’Alta Distinció de la Generalitat Valenciana.»

Josep Miquel Bausset
13.08.2019 - 17:45
Actualització: 13.08.2019 - 19:45
VilaWeb

Estic malalta’. Aquestes eren les primeres paraules d’Isabel Clara Simó en la magnífica entrevista (vídeo) que li va fer la periodista Sílvia Cóppulo a TV3 diumenge passat.

Isabel Clara Simó, nascuda a Alcoi el 4 d’abril de 1943, és una dona exemplar: escriptora, lluitadora en la defensa de la nostra llengua, política, columnista al diari El Punt-Avui, doctora en filologia catalana, ferma defensora de la llibertat d’expressió i dels drets nacionals. Per la seua ingent i valuosa obra literària, Isabel Clara Simó ha estat guardonada amb la Creu de Sant Jordi (1999), la Medalla d’Honor de la Xarxa Vives d’Universitats (2016) i el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes (2017). Durant el franquisme, Isabel Clara Simó va ser la directora de la revista Canigó i ha obtingut els premis Sant Jordi de Novel·la (1993) i Crítica Serra d’Or de narració (1993) entre més.

L’entrevista a Isabel Clara Simó em va impressionar. Malgrat la seua veu, trencada per la malaltia, les seues paraules ens mostraven una dona forta i valenta, amb idees i conviccions clares i fermes, amb il·lusió i valentia, amb coratge i empenta. Alcoiana combativa (que recordava amb emoció l’amistat amb el pintor Antoni Miró), compromesa amb la cultura i la política, en l’entrevista de diumenge podíem descobrir en Isabel Clara Simó una persona admirable i intel·ligent, una magnífica escriptora, una dona entranyable, que s’emocionava davant l’espasa mora que li va regalar Sílvia Cóppulo.

Les seues reflexions, plenes de sentit comú: ‘emotivitat i racionalitat han d’anar sempre juntes’, les referències que va fer de Joan Fuster, el seu pas per la Universitat de València, el seu arrelament a Alcoi i la seua fidelitat a la llengua, ens esperonen a seguir els seus passos. De fet, Isabel Clara Simó, amb la seua mirada lúcida i els seus ulls brillants, amb la seua gran humanitat, sempre disposada a recomençar, ens és un referent per la seua coherència de vida. És ella, dona entranyable, alegre i sensible, qui per mitjà de la literatura i del seu compromís cívic i polític ens esperona a ‘plantar cara’ a la injustícia i a defensar la llibertat, la democràcia i els Drets Humans. En aquests moments que Isabel Clara Simó està plantant cara a la malaltia, som molts els qui fem costat a aquesta dona admirable, que defensa les seues conviccions i que ens mostra que cal continuar lluitant.

En una societat líquida i sense referents, i a la pregunta de Sílvia Cóppulo sobre quines coses ha guanyat a la vida, Isabel Clara Simó, amb seny i fermesa, respon així en aquesta entrevista: ‘El fet que les meues conviccions no han canviat’. I també ‘haver aportat un granet de sorra.’

En un món amb tantes i tantes desigualtats, Isabel Clara Simó, dona d’idees clares, defensa que ‘la igualtat és l’emblema de la llibertat.’

En aquesta entrevista deliciosa, li vam poder veure la sensibilitat, el compromís i la fidelitat amb la nostra llengua quan, emocionada, va dir: ‘Amb el primer conte que vaig escriure en la meua llengua, em vaig posar a plorar.’

Aquesta escriptora d’Alcoi, optimista i mestra de coherència i de lluita constant, ens va encoratjar a atrevir-nos a pensar, a no adormir-nos, a no desanimar-nos: ‘Sapere aude’.

Isabel Clara Simó, dona admirable i humil alhora, i per això, més admirable encara, capdavantera en la defensa de la nostra llengua i la nostra cultura, mereix l’Alta Distinció de la Generalitat Valenciana. Si el govern valencià honora amb aquest guardó aquesta escriptora enamorada d’Alcoi, estarà reconeixent la vàlua i l’exemple d’una dona senzilla i amable, joiosa i valenta.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem