Iván Martí rep el premi Breakthrough, un dels més importants de Física Fonamental

  • S'ha concedit a l'equip en què participà per aconseguir la primera fotografia d’un forat negre

VilaWeb
Redacció
09.09.2019 - 15:55
Actualització: 09.09.2019 - 17:55

Ivan Martí (Alfarrasí, 1980), l’astrònom del Departament d’Astronomia i Astrofísica de la Universitat de València que va participar en la col·laboració internacional Event Horizon Telescope (EHT), formada per 347 experts que van obtenir la primera imatge d’un forat negre el mes d’abril passat, ha rebut com a membre d’aquest grup  el premi Breakthrough de Física Fonamental, dotat amb tres milions de dòlars i un dels més prestigiosos del món.

El 10 d’abril passat, EHT va mostrar al món la primera imatge d’un forat negre. En concret, el forat negre súper massiu del centre de la galàxia Messier 87, situada a 55 milions d’anys llum de la Terra. Uns mesos després, el 4 de setembre, la fundació Breakthrough Prize ha concedit el Premi de Física a totes les persones que integren la col·laboració que van signar els articles on anunciaven els seus resultats.

Ivan Martí Vidal, investigador principal d’un projecte del programa d’Excel·lència CIDEGENT (subvencionat per la Generalitat Valenciana i relacionat amb EHT) i membre de l’Observatori Astronòmic i del Departament d’Astronomia, és coordinador del Grup de Polarimetria de EHT i autor d’un algorisme (PolConvert) que ha contribuït a la participació del telescopi ALMA (l’instrument més sensible de tot el projecte) en aquestes històriques observacions.

‘Aquest guardó suposa un gran reconeixement als esforços continuats de tots els membres premiats de l’equip; qui, sense excepció, han fet possible el meravellós resultat de EHT’, ha assegurat Iván Martí Vidal.

Els premis Breakthrough, que celebren enguany la vuitena edició i es coneixen com els ‘Óscar de la Ciència’, premien anualment les fites d’avantguarda en ciències de la vida, física i matemàtiques. Els 2.718.000 euros del premi es repartiran entre les 347 persones que integren la col·laboració i van participar com a coautors en els articles que van mostrar el forat negre súper massiu del centre de la galàxia Messier 87.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any