El ple de les Corts ha designat Jesús Pla integrant de la delegació valenciana que ha de defensar davant el Congrés espanyol la modificació de la constitució espanyola amb l’objectiu de recuperar el dret civil valencià. Amb l’ex-batle d’Agullent, diputat per Compromís, formaran part de la delegació Manolo Mata pel PSPV i Naiara Davó d’Unides Podem.

La iniciativa, signada pels tres grups del Botànic (PSPV, Compromís i Unides Podem) i pel PP, planteja d’afegir un segon paràgraf a la disposició addicional segona de la constitució espanyola que indique que ‘la competència legislativa civil de les comunitats autònomes, assumida als seus propis estatuts conforme a l’article 149.1.8 de la Constitució, s’estendrà a la recuperació i l’actualització del seu dret privat històric d’acord amb els valors i els principis constitucionals’.

A més de recordar en el text que el País Valencià no ha recuperat els furs perduts amb el Decret de Nova Planta, com sí que va ocórrer en altres territoris, els signants expliquen que l’Estatut d’Autonomia de 2006 recull que el desenvolupament legislatiu de les competències de la Generalitat procurarà la recuperació dels continguts corresponents dels Furs de l’històric Regne de València ‘en harmonia amb la Constitució’ i amb les exigències de la realitat social i econòmica valenciana.

També es denuncia que, tot i això, en els anys posteriors es van promulgar tres lleis, sobre règim econòmic matrimonial valencià, de custòdia compartida i d’unions de fet, que van ser recorregudes i declarades inconstitucionals pel Tribunal Constitucional en 2016, mutilant la capacitat legislativa del parlament valencià.

Jesús Pla ha assegurat que la reivindicació ‘és fonamental per a garantir el nostre autogovern’, i ha destacat el consens aconseguit en aquesta reivindicació, a què han donat ja suport 486 ajuntaments valencians i mancomunitats que han aprovat mocions en defensa del Dret Civil valencià, impulsades per l’Associació de Juristes Valencians. Per a Pla, ‘ara és moment de fer el pas següent i que s’escolte a Madrid aquesta lluita pels nostres drets com a poble’.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.