Jornada Mundial dels Pobres

  • "Cal recordar que des que va esclatar la pandèmia, al nostre món han mort més de 13,8 milions de persones a causa de la fam i les seues conseqüències"

Josep Miquel Bausset
13.11.2021 - 16:58
Actualització: 13.11.2021 - 17:58
VilaWeb
(Fotografia: EFE)

Aquest 14 de novembre, el papa ens convoca a celebrar la Jornada Mundial dels Pobres amb el lema “De pobres en tindreu sempre amb vosaltres (Mc 14:7)”. Aquestes paraules de Jesús les hem de situar en el context de l’àpat a casa de Simó el leprós a Betània. Jesús va ser ungit per una dona anònima, que vessà sobre el cap del mestre perfum de nard autèntic. Davant d’aquest fet, com ens diu el papa, hi hagué una primera reacció dels deixebles que, considerant el valor del perfum, pensaren que hauria estat millor de vendre’l i dona el que s’obtinguera als pobres. L’altra reacció davant d’aquest fet va ser la de Jesús, que digué: “Ha fet una obra bona amb mi”. I és que ungint Jesús, aquella dona anònima, “destinada a representar tot l’univers femení que al llarg dels segles no tindrà veu i sofreix violència, inaugurà la significativa presència de les dones” a la creu de Jesús, al seu sepulcre i en la resurrecció.

Com diu el papa en el missatge amb motiu d’aquesta jornada, “les dones, sovint discriminades i al marge dels llocs de responsabilitat, a l’Evangeli són protagonistes en la història de la revelació”.

El papa ens diu que “el rostre de Déu, que [Jesús] revela, és el d’un Pare per als pobres, al costat dels pobres”. Per això ens recorda, com Jesús ens fa veure l’Evangeli, que “la pobresa no és fruit de la fatalitat” i que a ell el reconeixem “en la vida dels pobres, en el seu sofriment i indigència, en les condicions, a vegades, infrahumanes, en les que són obligats a viure”. El papa insisteix a fer-nos veure que “els pobres ens evangelitzen, perquè ens permeten de redescobrir els trets més genuïns del rostre del Pare” i per això “estem cridats a descobrir Crist en ells”.

“Jesús no està només de part dels pobres, sinó que comparteix amb ells la seua mateixa sort”, diu el papa. A més, tot i que sovint ho oblidem, “els pobres no són persones “externes” a la comunitat, sinó germans i germanes amb els quals hem de compartir el sofriment, per a alleujar el seu malestar i marginació i retornar-los la dignitat perduda”. El que és important com a deixebles de Jesús és adonar-nos que “compartir genera fraternitat”. I que no és el mateix l’almoina (que és ocasional) que el fet de compartir, que és una actitud perenne.

El papa (que ens mostra com a exemple de servei als pobres Damià de Veuster, apòstol dels leprosos a Molokai) ens crida a convertir-nos, que és “obrir el nostre cor per a reconèixer les múltiples expressions de la pobresa” i alhora, “manifestar el Regne de Déu mitjançant un estil de vida coherent amb la fe que professem”. Convertir-nos, com ens diu el papa, “implica l’opció de no acumular tresors a la terra”.

També ens recorda que l’Evangeli del Crist ens encoratja a “estar especialment atents als pobres”, i més encara enmig d’aquesta pandèmia, “on els pobres han augmentat desproporcionadament”. El papa menciona “els menjadors socials per als pobres” i la necessitat, per mitjà de la “solidaritat social i la generositat”, de “donar respostes concretes als aturats”.

Un punt especialment important que posa sobre la taula és que “un estil individualista”, com el d’Occident, “és còmplice en la generació de pobresa”, una pobresa “que no és fruit del destí”, com a vegades defensem, “sinó conseqüència de l’egoisme”.

En el seu missatge amb motiu de la Jornada Mundial dels Pobres fa una crida als governs i institucions mundials, per tal que afronten “amb un model social previsor”, capaç de “respondre a les noves formes de pobresa”.

El papa acaba el seu missatge amb motiu d’aquesta cinquena Jornada Mundial dels Pobres convidant-nos a augmentar la nostra “sensibilitat per comprendre les necessitats dels pobres” i per posar fi a la situació de precarietat, i fins i tot de misèria, que viuen tants hòmens i dones del nostre món.

Cal recordar que des que va esclatar la pandèmia, al nostre món han mort més de 13,8 milions de persones a causa de la fam i les seues conseqüències. A més, els efectes de la pandèmia han ocasionat moltes desigualtats. Organismes internacionals adverteixen que el 85% de la població mundial viu amb menys de 26 euros al dia.

Per això són tan importants la reflexió i el treball per a acabar amb el flagell de la pobresa, com l’acte del 14 d’octubre on el periodista de Levante-EMV Julio Monreal va moderar un encontre al Club Levante, amb la participació, entre més, de representants de la Casa de Caritat de València, Save The Children i Unicef.

En aquest encontre, celebrat per a commemorar el Dia Internacional per l’Erradicació de la Pobresa, es va afirmar que “la pobresa és una vulneració de drets”, com “l’alimentació, el sostre, l’educació i la sanitat”. Els participants (com també ha dit el papa diverses vegades) van afirmar que “la pobresa no és una cosa natural; és una construcció social i, per tant, es pot i s’ha d’erradicar”. Les dades de la pobresa són alarmants, ja que “la Casa de Caritat de València, abans atenia unes 600 persones als seus menjadors i ara ja en són 1.200”. Per això el papa Francesc, per tal d’acabar amb la pobresa, ha defensat “un salari universal i la reducció de la jornada laboral, per així repartir el treball”.

Com va dir el papa el 2015 a l’homilia de la missa a Santa Marta, “la pobresa està al centre de l’Evangeli i sense ella no es comprén al missatge de Jesús”. Per això en aquesta Jornada Mundial dels Pobres hem de recordar la importància que té per als cristians, acollir els més desvalguts i ajudar-los en les seues necessitats, perquè d’aquesta manera puguen viure amb dignitat.

Com canviaria el món si seguírem les paraules del papa, qui en la catequesi del 20 d’octubre passat va dir: “Som lliures en la mesura que servim els altres, els pobres”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any