La Biblioteca Quatretondenca (BQ) presenta aquest divendres a Quatretonda el llibre 1808 de Milagros Espí (1906-1999), una novel·la històrica breu i inèdita publicada conjuntament pels ajuntaments d’Agullent, Quatretonda i l’Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida, en una edició a càrrec del professor Emili Casanova, qui en farà la presentació a les 19.00 a la biblioteca pública municipal.

El llibre és el número 3 de la sèrie Valbaida, dins les publicacions col·leccionables de la BQ, que s’ocupa de textos breus i d’autors relacionats amb la comarca, és el cas de l’agullentina Milagros Espí.

1808 és una novel·la històrica presentada l’any 1934 als premis de Lo Rat Penat. La trama es desenvolupa a València entre els mesos de maig i juny de l’any del títol, sobre la base d’uns fets i personatges que l’autora entrellaça en una doble història d’amor, i de desamor, entre persones de diferent classe social que finalment acabaran per convertir-se en dirigents destacats de l’alçament popular contra les tropes franceses. Una obra reivindicativa de l’època foral segons Casanova, amb una trama àgil que manté l’atenció contínua del lector malgrat que l’estil, com correspon a una publicació de principis del XX, no és modern.

Dos dels personatges mantenen una estreta relació amb un poble de la serra, on es criaren, sens dubte Agullent, poble on va nàixer Milagros Espí el 1906, a qui per la condició de dona en un ambient familiar molt religiós i tradicional no deixaren estudiar Magisteri, ni tampoc dedicar-se a l’escriptura obertament, ja que, com afirmava ‘era una cosa lletja i indecent en una dona’. És per això que algunes de les dones que s’hi dedicaven ho feien utilitzant pseudònims.

D’ací que Milagros Espí no va escriure mai professionalment, com sí que ho féu el seu marit, Jesús Morante, mestre i autor d’obres teatrals, a qui segurament degué ajudar en les seues obres, encara que com afirma l’autor de l’edició, també d’Agullent, el seu nom mai no figuraria al costat del seu marit i la seua pretensió es limitarà, tal com llegim en la introducció, a escriure obres curtes per als Jocs Florals del Rat en els quals guanyà diversos premis.

L’edició d’Emili Casanova d’aquesta narració per a la Biblioteca Quatretondenca s’ha fet respectant el text de l’autora, tret de regularitzar l’ortografia, eliminant algunes grafies apitxades o castellanitzants, i mantenint els aspectes morfològics o lèxics.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.