La Biblioteca Quatretondenca presentarà aquest dijous 9 de maig, a les 21.00 a la sala de la Biblioteca Municipal, la seua darrera edició Entre el partit liberal i els republicans. Vicente Salvador Alberola Benavent (1875-1940): advocat i agricultor, obra del professor David Mahiques Alberola. És el número set de la col·lecció Mig Almud, i l’ha publicat l’Ajuntament de Quatretonda.

L’autor ha consultat els arxius personals del protagonista del llibre conservats per la família, i més documentació pública relacionada amb el seu càrrec de jutge municipal dipositada a l’arxiu municipal.

Vicente S. Alberola és ‘un personatge singular d’una dimensió que va més enllà de l’esfera particular i familiar’, tal com han explicat els editors. ‘Més conegut com “l’Abogat”, a més de propietari, que també era una professió a l’època, tenia la llicenciatura de Dret, la qual li va permetre i/o facilitar ocupar el càrrec de jutge de Pau entre 1901 i 1940, a excepció de dos breus períodes durant l’etapa de la dictadura de Primo i de la República. Tot i això, i per la documentació, sabem que en algun moment aspirà a exercir de secretari municipal o de notari per tal com s’han trobat entre la documentació els temaris de les respectives oposicions.’

L’arxiu consultat conserva tota una sèrie d’escrits, sobretot discursos de caràcter polític, alguns en valencià, que mostren un personatge de tarannà liberal-republicà, lligat al partit liberal i compromés amb la vida política, sobretot del poble i la comarca, defensor dels interessos vitícoles, ‘sent que a més d’important productor fabricava aiguardents, i que va participar activament en les activitats sindicals i de partit del seu poble, i un dels impulsors del partit Republicà Progressista en l’etapa republicana.’

El protagonista del treball formà part de diverses societats com la constituïda per a l’explotació de la pedrera del Boscarró, o la del lloguer de maquinària per a la sega de blat. També tenia aficions literàries deixant manuscrita la sarsuela en un acte ‘La leyenda del monge’, i una comèdia no conservada, i més textos de caràcter humorístic i acudits. Aquest conjunt d’escrits s’han reproduït en el present treball ara publicat.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.