La collita de raïm pot arribar a ser enguany un 50% inferior ‘per la sequera i la pedra’, segons AVA

  • El sindicat agrari destaca alhora la qualitat de la producció i la probable recuperació dels preus

VilaWeb
Redacció / EP
21.08.2017 - 15:53
Actualització: 21.08.2017 - 17:53

La producció de raïm a la Vall d’Albaida baixarà aquest temporada d’un 40 o 50% respecte de les collites habituals, segons càlculs de l’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) que ho relaciona amb ‘la incidència acumulada de la sequera i les pedregades’. El descens de producció se situarà en el 30% a nivell de tot el País Valencià.

Les comarques menys afectades seran la Ribera Alta i la Foia de Bunyol, on els viticultors esperen una collita acceptable i fins i tot una mica superior a campanyes anteriors. En el que sí coincideixen totes les zones és en l’avançament de la recol·lecció en uns vuit o deu dies, així com en ‘l’escassa presència de malalties i en la qualitat òptima del raïm’, segons aquest sindicat agrari.

El president d’AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado, ha explicat que els ceps han arribat a la verema ‘molt febles i esgotats per la falta d’aigua, gairebé sense reserves’ perquè ‘les pluges d’aquests mesos han estat insuficients, de manera que moltes gemmes no han aconseguit fer fruit’. No obstant això, les pluges que hi puga haver en les pròximes setmanes podrien ajudar a millorar la producció i a recuperar potencial per a la verema següent.

Les previsions de collita en el conjunt d’Europa tampoc són favorables. Al llarg de la conca mediterrània, des dels Balcans fins al nord de la península ibèrica, hi ha moltes àrees on les gelades d’abril es carregar més de la meitat de la producció. En termes generals, el sector apunta a una disminució superior al 10% a la Unió Europea.

Aguado ha subratllat que ‘hi ha motius més que suficients’ per concloure que els preus en origen poden recuperar-se després d’algunes campanyes en crisi. La verema arrenca amb els cellers buits, amb la demanda mundial per sobre de l’oferta i amb les exportacions guanyant quota de mercat.

‘Si entre tots som capaços d’actuar amb prudència, equilibri i professionalitat, els productors podrien compensar la forta minva de raïm, recuperar la rendibilitat del cultiu i evitar l’abandonament de camps’, ha destacat. En aquest sentit, AVA-ASAJA insta l’Agència d’Informació i Control Alimentaris espanyola (AICA) a vigilar que es complisca la Llei de la Cadena Alimentària i a evitar pràctiques comercials abusives en perjudici del productor.

Així mateix, l’organització agrària recomana als viticultors ‘la màxima cautela’ a l’hora de vendre el raïm ja que tots els factors objectius del mercat apunten a una tendència positiva de les cotitzacions.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes