La tertúlia proscrita

La crisi econòmica per la Covid-19 deixa sense faena 552 persones a la Vall

  • UGT-PV demana als empresaris que no allarguen 'innecessàriament' els ERTO

VilaWeb
Redacció
06.04.2020 - 15:01
Actualització: 06.04.2020 - 17:01

L’aturada de l’activitat econòmica pel confinament i la incertesa del temps que durarà ha convertit el març de 2020 en un mes negre per la destrucció de treballs. A finals de març hi havia 881.643 desocupats, 62.652 més que al febrer, segons dades del ministeri de Seguretat social espanyol. Cal tenir en compte que aquestes xifres no inclouen els ERTO que encara s’han de tramitar, de manera que la xifra real és encara més alta.

A escala de País Valencià, la desocupació ha crescut en 35.565 persones més (+9,71%), situant el total en 401.827.

A la Vall d’Albaida l’atur registrat és de 6.089 desocupats, això és 552 aturats més que en febrer, i 374 més que en el mes de març de 2019. L’Increment mensual és del 9,97%, i del 6,54% interanual.

Segons les dades, l’increment de l’atur s’ha notat especialment en les localitats on destaca el sector tèxtil, com ara Bocairent (12,45%), Ontinyent (10,62%) o Benigànim (9,47%). Quant als sectors, el que més s’ha vist afectat, amb diferència, és el de la construcció, amb una pujada de l’atur del 24,29%, seguit pels serveis amb el 10,51%. En la indústria, l’increment és del 9,08%.

Destaca també la diferència com ha afectat la desocupació en el cas de les dones, que ha quedat en el 7,02%, la meitat que en els homes que ha arribat al 15,04%. La causa s’ha de buscar en el fet que moltes faenes de serveis a dependents, cures i atencions continuen fent-les especialment les dones.

UGT reclama als empresaris que no allarguen els ERO ‘innecessàriament’

El secretari intercomarcal d’UGT-PV, Raül Rosselló, considera que darrere d’aquesta situació hi ha ‘molts empresaris que han optat per ajustar les plantilles de la manera més lesiva, en compte d’utilitzar altres elements de flexibilitat’, en referència als ERTO, ‘i malgrat l’acord dels agents socials i el reial decret del Govern per a facilitar i agilitar-ne l’ús’.

Rosselló creu que la decisió de l’executiu espanyol de dificultar els acomiadaments ha arribat tard, la qual cosa més l’elevada temporalitat i ‘l’abús sistemàtic’ dels contractes d’obra i servei o eventuals per circumstàncies de producció ‘han tornat a facilitar la destrucció massiva d’ocupació, amb una velocitat i intensitat fins i tot major que en la crisi de 2008’.

El líder d’UGT assegura que la ‘progressiva extensió de la protecció’ aprovada aquestes setmanes, ‘l’esforç més gran de protecció social de la història d’Espanya’, és una cobertura encara insuficient, sobretot per a col·lectius desprotegits com els que han esgotat o esgotaran la prestació o subsidi, els acomiadats amb contracte indefinit però sense haver cotitzat el temps suficient per a obtenir prestació, o qui haja estat treballant en l’economia submergida.

Amb tot, el sindicat demana ‘fugir de tremendismes’ perquè troba que ‘el nostre teixit econòmic té sòlides possibilitats de recuperació si prenem les mesures adequades per a escurçar la crisi i no deixar ningú arrere’.

UGT reclama als empresaris responsabilitat perquè contribuïsquen a la recuperació de l’ocupació ‘tan prompte com siga possible’, i que no ‘allarguen innecessàriament’ els ERTO. A les administracions els demanen que ‘reorienten’ els pressupostos per a estimular el teixit econòmic i laboral i a donar prioritat al suport als col·lectius amb més dificultats.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any