La Diputació de València anuncia 14,2 milions d’euros en inversions en dos anys a la Vall d’Albaida

VilaWeb
Redacció
28.02.2020 - 17:21
Actualització: 28.02.2020 - 18:21

La Diputació de València ha anunciat que el Pla d’Inversions 2020-2021 presentat aquest divendres aportarà 14.225.102 euros en dos anys en inversions als 34 municipis de la Vall d’Albaida, amb el nou Pla d’Inversions ‘que incrementa les ajudes que rebien els municipis per a millorar infraestructures i serveis, reforçant l’autonomia local a l’hora de decidir la destinació d’estes ajudes’.

El pla té una dotació global de 140 milions d’euros ‘que duplica les ajudes directes’ als municipis i constitueix ‘la inversió més gran de la història’ de la corporació als pobles.

Segons ha explicat el president de la Diputació, Toni Gaspar, ‘cada ajuntament de menys de 50.000 habitants disposarà de més recursos econòmics per a millorar el seu municipi, i seran els batles i batlesses, amb les corporacions locals, qui decidisquen quines són les necessitats dels seus pobles i, per tant, a quines obres o actuacions destinen els diners’.

Gaspar també ha assegurat que es reduirà la burocràcia en la tramitació de les ajudes, que es basen ‘en els principis d’autonomia, justícia, igualtat, eficàcia i sostenibilitat’.

El vice-president de la corporació i diputat de Cooperació Municipal, Carlos Fernández Bielsa, ha explicat els criteris que justifiquen les quantitats finals incloses en la proposta de Pla d’Inversions, amb una part fixa, prorratejada de manera equitativa entre els 264 ens locals, que suposa el 34% dels 140 milions d’euros. A més, el 30% de l’ajuda es concedix en funció de la població i el 10% segons la superfície.

Com a novetats, ha remarcat l’increment d’un 5% en les ajudes si el municipi té pla d’Igualtat propi; un 2% més pel desenvolupament d’un pla urbà estratègic; un 1,5% vinculat a tindre un pla de mobilitat sostenible i un altre 1,5% d’aportació per a municipis amb platges o litoral, com a suport als que tenen habitabilitat estacional.

Una altra novetat que ha destacat és el 10% (14 milions d’euros) que s’adjudicarà de manera opcional a projectes que tinguen en compte els objectius de desenvolupament sostenible inclosos en l’Agenda 2030 de l’ONU i el govern espanyol.

Els criteris objectius que es mantenen en la fórmula són la taxa de desocupació dels municipis (5%), el cost per la prestació de serveis públics (5%), l’existència de nuclis històrics amb valor patrimonial (2%), formar part del Pacte de les Batlies (2%) i una mesura correctora del 2% que reconeix l’esforç fiscal dels municipis on es paguen més impostos.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any