Humana Fundació Poble per a Poble, organització que des de 1987 promou la protecció del medi ambient a través de la reutilització de tèxtil i impulsa programes de cooperació al desenvolupament a Àfrica, Amèrica Llatina i Àsia i de suport local a l’estat espanyol, ha recuperat 22 tones de tèxtil usat a la Vall d’Albaida en el primer semestre de 2019 amb una finalitat social i ambiental. Això equival a 46.000 peces que es reutilitzaran i reciclaran per a allargar-ne el cicle de vida útil. A tot el País Valencià, l’entitat ha recollit 680 tones de peces tèxtils que vénen a ser 1,4 milions de peces.

Les donacions procedeixen dels contenidors verds situats en llocs de fàcil accés gràcies als acords amb ajuntaments i entitats privades, on s’hi diposita la roba, el calcer, els complements i el tèxtil de llar que ja no s’utilitzen, però estan en bon estat i poden tindre una segona vida.

Les quantitats més destacades recollides a la comarca corresponen a Ontinyent (14,8 tones), l’Olleria (5 tones), i Agullent (2,3 tones). La resta de contenidors es troben a Alfarrasí, Bocairent, Castelló de Rugat i Fontanars dels Alforins.

Segons l’entitat, les 22 tones recollides a la Vall d’Albaida de gener a juny ‘representen un estalvi de 70 tones de CO2 a l’atmosfera, equivalent a l’absorció anual de diòxid de carboni de 16.000 arbres.’

En un comunicat, Salvador Palacios, responsable de la fundació al País Valencia, afirma que ‘Humana s’ha consolidat com un agent de l’economia social, l’economia verda i l’economia circular. Genera recursos, ocupació, incideix en l’àmbit local i promou el desenvolupament en l’entorn més pròxim’. ‘A nivell social, els nostres programes tant a Espanya com a l’Hemisferi Sud involucren desenes de milers de persones, les condicions de les quals de vida milloren gràcies als recursos obtinguts amb la valorització del residu tèxtil que permeten finançar aquests projectes.’

Destinacions

Les peces depositades en els contenidors d’Humana tenen dues destinacions: el 85% es tracta en les tres plantes de preparació per a la reutilització de la Fundació (a Barcelona, Madrid i Granada) i la resta s’envia a empreses de reutilització i reciclatge.

El 52% de les peces tractades es destina a la reutilització: el 13% a través de les botigues Secondhand d’Humana a l’estat espanyol i el 39% s’exporta, principalment a Àfrica, on es ven barat per a generar recursos per a la cooperació al desenvolupament. El 37% es troba en un estat que no en permet la reutilització per la qual cosa s’envia a empreses de reciclatge tèxtil perquè elaboren altres productes com ara mantes, aïllants o draps per a la indústria d’automoció.

El 2% són residus impropis (plàstic, cartó, entre més) que es posa en mans dels gestors autoritzats corresponents. El 9% no es pot reutilitzar ni reciclar ni valorar energèticament i s’envia a un centre de tractament de residus per a la seua disposició final.