La Fundació Nexe reivindica Milagros Espí i Milagro Gil-Mascarell en el projecte Dones i Valencianisme

  • La iniciativa pretén construir una "genealogia femenina valencianista" i rescatar de l'oblit les dones que han participat en la història del valencianisme

VilaWeb
L'arqueòloga albaidina Milagro Gil-Mascarell
Redacció
19.03.2021 - 17:12
Actualització: 19.03.2021 - 18:12

El Lab de Feminisme de la Fundació Nexe ha creat un projecte web, documental i audiovisual que pretén de construir una “genealogia femenina valencianista” i “rescatar de l’oblit totes aquelles dones que han participat en la història del valencianisme al llarg del temps”.

Dones i Valencianisme‘ es vertebra en quatre períodes que van des de l’any 1918 fins a l’actualitat, i inclou dues biografies valldalbaidines. En la secció de pioneres es fixa en la vida i l’obra de l’escriptora Milagros Espí Soler (Agullent, 1906-València, 1999), i en l’apartat de resilients recull l’aportació de l’arqueòloga Milagro Gil-Mascarell Boscà (Albaida, 1941-València, 1994).

La fundació ha explicat que el projecte “és el primer intent d’articular una genealogia femenina valencianista formada per aquelles dones que s’han posicionat a favor del patrimoni cultural, ecològic, lingüístic, històric, literari o musical valencià”. Es tracta d’un activisme que “en moltes ocasions ha anat acompanyat de la consciència d’una doble problemàtica que intersecciona la condició de ser dona amb la de ser valenciana”.

El projecte, a més d’incloure un arxiu en format web, recupera històries de vida a través d’entrevistes realitzades a les dones que formen part del període més recent del que es compon la iniciativa. Els objectius són facilitar el coneixement i reconeixement de les aportacions de les dones en el si del valencianisme contemporani, recuperar la memòria i fer valdre el paper de les dones dins del valencianisme contemporani i contribuir al canvi social i polític des d’un punt feminista a través de la visibilització de la història, entre més.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any