L'arqueòloga albaidina Milagro Gil-Mascarell

El Lab de Feminisme de la Fundació Nexe ha creat un projecte web, documental i audiovisual que pretén de construir una “genealogia femenina valencianista” i “rescatar de l’oblit totes aquelles dones que han participat en la història del valencianisme al llarg del temps”.

Dones i Valencianisme‘ es vertebra en quatre períodes que van des de l’any 1918 fins a l’actualitat, i inclou dues biografies valldalbaidines. En la secció de pioneres es fixa en la vida i l’obra de l’escriptora Milagros Espí Soler (Agullent, 1906-València, 1999), i en l’apartat de resilients recull l’aportació de l’arqueòloga Milagro Gil-Mascarell Boscà (Albaida, 1941-València, 1994).

La fundació ha explicat que el projecte “és el primer intent d’articular una genealogia femenina valencianista formada per aquelles dones que s’han posicionat a favor del patrimoni cultural, ecològic, lingüístic, històric, literari o musical valencià”. Es tracta d’un activisme que “en moltes ocasions ha anat acompanyat de la consciència d’una doble problemàtica que intersecciona la condició de ser dona amb la de ser valenciana”.

El projecte, a més d’incloure un arxiu en format web, recupera històries de vida a través d’entrevistes realitzades a les dones que formen part del període més recent del que es compon la iniciativa. Els objectius són facilitar el coneixement i reconeixement de les aportacions de les dones en el si del valencianisme contemporani, recuperar la memòria i fer valdre el paper de les dones dins del valencianisme contemporani i contribuir al canvi social i polític des d’un punt feminista a través de la visibilització de la història, entre més.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.