La Generalitat impulsa una oficina de drets lingüístics

  • Atendrà les queixes i els suggeriments en matèria de drets lingüístics, oferint mecanismes per resoldre'ls

VilaWeb
Redacció
02.12.2016 - 16:24
Actualització: 02.12.2016 - 17:24

Redacció/ACN El director general de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme del govern, Rubén Trenzano, ha anunciat aquest divendres la creació d’una oficina de drets lingüístics (ODL) a causa del ‘desequilibri lingüístic que pateix el valencià i que es veu reflectit en les queixes de persones que pateixen un greuge per usar la seua llengua que anualment registren i tramiten institucions de caràcter públic i entitats cíviques’. Ho ha anunciat Trenzano en la recepció que les Corts Valencianes han realitzat a la Plataforma de Drets Lingüístics, amb motiu de la celebració diumenge vinent del Dia Mundial dels Drets Lingüístics. El responsable de política lingüística ha dit que aquesta oficina servirà de canal ‘per esmenar els fets objecte de denúncia i ajudarà a restablir en la societat la normalitat d’usos que corresponen al valencià com a llengua oficial’. L’oficina, que es posarà en funcionament el 2017, tindrà per objecte garantir els drets lingüístics de la ciutadania reconeguts tant en l’Estatut d’Autonomia com en la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià (LUEV).

Tant l’estatut com la LUEV expliciten el dret de la ciutadania a usar qualsevol de les dues llengües oficials i el dret a no patir cap tipus de discriminació per utilitzar-les. També la ‘Carta europea de les llengües regionals o minoritàries’ compromet a facilitar i promoure, en diferents àmbits de la vida pública i privada, l’ús de les llengües que les distintes comunitats autònomes amb llengua pròpia diferent del castellà de l’Estat reconeixen com a oficials.

L’oficina atendrà les queixes i els suggeriments que es formulen en matèria de drets lingüístics, oferint a la ciutadania un mecanisme que resolga les seues demandes d’una manera àgil i eficaç, enfront dels recursos administratius o la via judicial. Segons que ha informat el govern valencià, aquestes accions complementaran altres vies previstes en l’ordenament i que atenga situacions de discriminació lingüística que ultrapassen l’àmbit dels usos administratius.

L’oficina assumirà el paper de mitjancera entre la part reclamant i la part que ha originat els fets denunciats, posant-se en contacte, no sols amb les institucions públiques sinó també amb les persones físiques i jurídiques de caràcter privat que han perjudicat amb la seua actuació els drets de la ciutadania, a fi que tinguen ocasió d’esmenar-la. A més, en una segona fase, l’ODL oferirà a la part infractora el suport i els recursos adequats per a evitar que aquests tipus de comportaments es tornen a produir.

L’ODL atendrà tres tipus de peticions: els escrits que la ciutadania presenta a l’ODL per tal de fer saber que els seus drets lingüístics han estat vulnerats; suggeriments de la ciutadania amb la intenció de contribuir a la salvaguarda dels drets lingüístics en la societat i, especialment, per tal de millorar l’atenció lingüística dels serveis; i consultes per obtenir assessorament sobre els drets lingüístics i sobre la normativa que els empara.

El govern valencià ha informat que l’ODL elaborarà una memòria anual sobre les seues actuacions i també sobre el nombre i la naturalesa de les queixes, els suggeriments i les consultes que recull, tramita i resol, de la qual donarà compte al govern, a les Corts i al conjunt d’administracions públiques valencianes. La memòria tindrà caràcter públic i estarà disponible per a la ciutadania en suport digital.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any