La Generalitat Valenciana invertirà prop de 8,6 milions d’euros en les obres del nou col·lector d’aigües residuals a Ontinyent que substituirà el que va afectar la gota freda del setembre passat.

Els treballs s’han pressupostat en 9,4 milions d’euros, dels quals els 800.000 de diferència els aportarà l’Ajuntament tal com va acordar en una reunió amb la Conselleria de Medi Ambient i la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX).

El projecte per a traure el col·lector de la llera del riu preveu de fer els treballs en dues fases. La primera, amb un període de tramitació dels permisos i d’execució material de l’obra d’un any i un pressupost de 650.000 euros, consistirà a construir un encreuament elevat del col·lector d’aigües residuals del polígon industrial d’Ontinyent i d’Agullent pel riu, i un sorral que evite que els arrossegaments de terra i pedres tornen a reblir l’accés de les aigües a la depuradora.

Els treballs de la segona fase, que modernitzaran completament els 2,5 quilòmetres del col·lector, començaran en 2022, tal com ha confirmat el batle d’Ontinyent, Jorge Rodríguez.

A hores d’ara, els tècnics de la CHX redacten el projecte de modernització, i la Conselleria de Medi Ambient ha assegurat que assumirà tant la contractació com la direcció de l’obra per import de 7 milions d’euros. Es preveu que la redacció del projecte acabarà en 2020 i que la CHX atorgue les autoritzacions i la declaració d’impacte ambiental. Serà ja en 2021 quan eixirà a concurs i s’adjudiquen les obres, i que en 2022 començarà l’execució material dels treballs, que Jorge Rodríguez ha descrit com ‘una de les obres d’enginyeria hidràulica més importants que s’han desenvolupat mai a la nostra ciutat’.

L’execució del projecte arribarà després de les primeres actuacions per a minimitzar els abocaments incontrolats al riu després de la DANA. El consistori ha calculat que en aquestes obres d’emergència la Conselleria de Medi Ambient, a través de l’EPSAR, ha invertit més de 600.000 euros. A més, està previst d’emprendre en pocs dies actuacions de reconstrucció i reforçament dels murs de la Cantereria, i reparacions de diversos trams i connexions de servei del col·lector secundari per a connectar-lo al general. Aquestes obres les farà la Direcció General de l’Aigua, amb un pressupost de 302.000 euros.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.