Veient l’augment dels contagis i la pressió hospitalària causada per la covid-19, el president de la Generalitat, Ximo Puig, i la consellera de Sanitat, Ana Barceló, han anunciat les noves restriccions que s’aplicaran al País Valencià. Puig ha explicat que les mesures actuals no eren suficients i calia prendre’n de noves per mirar d’aturar els contagis. Les més destacades són el tancament total de bars i restaurants i el tancament dels comerços a les 18.00. Les mesures seran efectives a partir del 21 de gener i s’allargaran durant catorze dies.

El confinament perimetral dels municipis decretats fa dues setmanes, i que afectaven Quatretonda, Benigànim i Ontinyent, no es prorroga i deixa d’estar actiu aquest dimecres 20 de gener.

Vegeu els detalls de les mesures, tant les noves com les que ja s’havien establert anteriorment i es mantenen:

Confinament nocturn

—El confinament nocturn continuarà a les 22.00 i durarà fins a les 06.00. Però la intenció del govern valencià és avançar la queda fins a les 20.00. Per això, Ximo Puig ha anunciat que demà demanaran el govern espanyol que se’ls permeta d’avançar l’hora del confinament nocturn. Si els hi autoritzés, ho aplicarien a partir del dijous 21 de gener.

Tancament perimetral

—Es prorroga el tancament perimetral del País Valencià. Només es podran fer desplaçaments justificats: tornada a la residència habitual, cura d’un familiar dependent, exàmens oficials, desplaçament al lloc de treball, assistència a centres sanitaris o casos de força major.

—La circulació entre municipis i comarques dins el territori valencià serà permesa. A partir del 20 de gener decauen els confinaments municipals dels vint-i-nou pobles amb pitjors xifres.

Els sis quadres simptomàtics de la covid-19 més freqüents

Bars i restaurants tancats

—S’estableix el tancament total de l’hoteleria durant catorze dies. Els bars i restaurant podran servir menjar a domicili.

—Sí que es permet de servir menjar als restaurants que estan dins dels hotels, però només als clients de l’allotjament. Les àrees de servei no queden subjectes a aquesta mesura, així com els menjadors escolars o que hi ha a les empreses o hospitals.

Comerços i centres comercials tancaran a les 18.00

—Tots els comerços, a excepció dels essencials com ara les farmàcies o l’alimentació, tancaran les portes a les 18.00.

—Es redueix al 30% la cabuda permesa en grans superfícies comercials i en locals al detall, incloent-hi la capacitat dels aparcaments i els espais per a l’estacionament.

—Se n’exceptua l’activitat de comerços d’alimentació, farmàcies, ortopèdies, òptiques, perruqueria i veterinària, que continuarà al 50%.

Reunions socials

—Es manté la limitació a un màxim de 6 persones a les reunions sociofamiliars, tant en espais públics com privats, tret de convivents. Es recomana que en aquestes reunions no se superen els dos grups de convivència.

Competicions esportives i altres activitats

— Tancament de tots els complexos esportius. Només hi poden entrar aquelles persones que es dediquen a l’esport de forma professional.

Activitats socials i espectacles

—La cabuda de les sales de vetlatoris, enterraments i cerimònies fúnebres serà de 15 persones a l’aire lliure i de 10 persones en espais tancats.

—La cabuda de casaments i bateigs serà de 15 persones a l’aire lliure i de 10 persones en espais tancats.

—Tanquen els centres socials, casinos, clubs i establiments d’anàloga naturalesa.

—No es permeten esdeveniments o activitats amb concentració de persones: espectacles públics, activitats recreatives i socioculturals, exhibició d’animals i celebracions populars.

—No es permeten els espectacles itinerants.

Activitats culturals

—Les biblioteques podran fer activitats, sempre que no se supere el 75% de la cabuda autoritzada i s’adopten les mesures necessàries per al control de les aglomeracions.

—En els museus i sales d’exposició la cabuda permesa serà del 75%. En les activitats educatives, conferències, tallers i, en general, programes públics, es limitarà l’assistència al nombre de persones que permeta de mantenir la distància de seguretat interpersonal.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.