Benigànim ja tremola. El poble es prepara per al GanxoRock, un dels esdeveniments musicals més esperats i que enguany arriba amb una bona dosi de rock, punk, folc, mestissatge, rap i electrònica.

Malgrat el recés que el GanxoRock va fer en 2015 i 2016 per descansar, enguany el festival celebra el seu cinquè aniversari. ‘És molta feina i som un col·lectiu menut i cal agafar-s’ho amb calma. Enguany hi som, però no sabem si l’any que ve seguirem o tornarem a parar un temps’. Ens ho explica Vicent Tormo, membre del Col·lectiu Cultural el Ganxo, amb qui parlem sobre el festival.

La nit del 4 d’agost el pati del CEIP Beata Inés vibrarà de la mà del grup asturià Desakato que presenta ‘Antàrtida’; KOP que farà tremolar l’escola amb el seu hardcore i punk; El Diluvi qui porta folc i mestissatge; Frida que ens farà rapejar com sols ells saben, i Cactus, un dels grups valencians amb més futur.

Per què organitzar un festival com aquest?
Vam creure que a Benigànim podria funcionar un festival d’aquestes característiques. Nosaltres el que volíem era promocionar la música en la nostra llengua i la millor manera de fer-ho en eixe moment era organitzant el GanxoRock.

Quina és la proposta de valor d’aquest festival per al seu públic?
El valor del festival és que s’ha fet des de la base. Hem anat creixent a poc a poc i al principi sense ajudes externes. Ens organitzem a base de voluntaris, tots els socis del CC El Ganxo, així com d’altres col·lectius de la comarca com els joves Meruts.

Què és el que més costa a l’hora d’organitzar un festival? Per curiositat, des de quin mes porteu treballant per dur-lo a terme?
El que més costa d’organitzar del GanxoRock és coordinar tanta gent que hi participa directament o indirectament. Parlem de voluntaris, grups, mànagers, productores, tècnics de so, ajuntament, etc…

Per a començar a organitzar el GanxoRock ens posem ja al mes de setembre. És pràcticament un any de faena. Per poder escollir bons grups s’ha de començar prompte perquè l’estiu és una època on hi ha moltíssims festivals i és complicat de trobar dates.

Heu rebut ajuda per part d’alguna institució pública o del sector privat?
Nosaltres ens financem de tres llocs: les quotes dels associats, les aportacions per publicitat al cartell i la col·laboració de l’Ajuntament de Benigànim. Cal dir que en les dues primeres edicions no vam comptar amb suport de l’Ajuntament, però per a les següents sí que ens han ajudat. Actualment és molt complicat organitzar un festival autogestionat i que isquen els comptes, ja que els catxets dels grups han pujat moltíssim.

Com es fa la selecció dels grups?
La fem en assemblea. Fem un llistat de tots els grups que poden cabre al festival i després els més votats, depenent de catxet i dates, els portem al GanxoRock.

Teniu constància de si vindrà gent d’altres comarques o de fora del País Valencià?
Sempre tenim un públic molt variat. Des de comarques de l’altra punta del País Valencià com també gent que ve de fora.

Valoreu la idea d’allargar el festival a més dies?
No és una idea que ens hàgem plantejat a curt termini. De moment seguirem amb un dia. Això no obstant, no podem dir que no ho farem.

Per a tu la millor cosa del festival és….
El millor del GanxoRock és la gent, el públic, l’ambient, els músics i el poble que acull el festival amb els braços oberts.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb