La Mare de Déu de la Paciència i Podemos a Orpesa

  • «Ara més que mai hem d’invocar la Mare de Déu de la Paciència per digerir l’absurda proposta que ha fet Podemos d’Orpesa (o hauríem de dir Oropesa?) pel que fa al valencià»

Josep Miquel Bausset
15.05.2016 - 22:41
Actualització: 16.05.2016 - 00:40
VilaWeb

Orpesa, a la Plana Alta, celebra cada mes d’octubre les festes patronals en honor de la Mare de Déu de la Paciència. Crec que aquesta advocació mariana és la que més ens representa als valencians i a la qual més hauríem de resar. Tot i que també la Mare de Déu dels Desemparats entén bé el nostre Poble, per la desemparança continuada que hem patit els valencians pels governs de l’Estat, de tots els colors, i últimament pel desemparament que sentim davant els Gürtels, Brugals, Emarsa, Cooperació, Nóos… Per això em sembla que els valencians hauríem de demanar permís als ciutadans d’Orpesa per tal de poder compartir amb ells, des dels Ports al Baix Segura, el patronatge de la Mare de Déu de la Paciència.

I és que els valencians, per afrontar les vicissituds de cada dia, necessitem més paciència que el just Job, que ja és dir. La paciència que hem de tindre pel que fa al Corredor Mediterrani, que no s’acaba de concretar mai. Un projecte que malgrat dir-se Mediterrani, ha de passar per Madrid! La paciència dels llauradors, tan marginats des de fa segles. La paciència per aconseguir un nou finançament per al País Valencià. La paciència per veure com acaben els escàndols de Gürtel, Emarsa, Brugal, Taula… La paciència per esperar la reobertura de RTVV i dels repetidors de TV3 i Catalunya Ràdio. La paciència per esperar que la jerarquia valenciana reconega la necessitat pastoral de les misses en valencià…

Però és ara més que mai quan hem d’invocar la Mare de Déu de la Paciència, per tal de digerir l’absurda proposta que ha fet Podemos d’Orpesa (o hauríem de dir Oropesa?) pel que fa al valencià. Aquest partit va elaborar un text, fruit d’una ment genial, per prohibir el valencià a l’Ajuntament d’aquesta vila, que per això mateix hauria d’utilitzar només ‘el idioma español’. La proposta de Podemos pretenia prohibir el valencià, una ‘lengua regional’, com la qualifica aquesta moció. D’aquesta manera la nostra llengua quedaria exclosa dels plens, les conferències de premsa i les publicacions de l’Ajuntament d’Orpesa. Una brillant proposta, sí senyor! I en ple segle XXI.

De seguida, després de la clavada de pota, aquest partit s’ha afanyat a dir que no és Podemos qui ha presentat el suggeriment, sinó que ha estat una proposta interna del partit, i que finalment no es presentarà al Ple de l’Ajuntament d’Orpesa. Però aquest argument no és del tot creïble, si tenim en compte que el document presentat diu literalment que és una ‘Propuesta de moción del grupo municipal SI SE PUEDE’, dirigida ‘a la atención del equipo de gobierno y demás concejales y del Secretario del Ayuntamiento de Oropesa del Mar’.

En resum: que la Mare de Déu de la Paciència ens faça el do d’aquesta virtut, per aguantar tants despropòsits. La paciència, sí, però també indignació, per l’actuació d’un partit (a Orpesa) o d’un militant, que critica la casta i que es comporta com la casta més antivalenciana. Un partit que a Orpesa, o bé el militant que ha fet aquesta ‘brillant’ proposta, està més a prop del ‘Muera la intelectualidad traidora’ de Millán-Astray o del ‘Vivan las caenas’ dels absolutistes espanyols, que del sentit comú.

Mare de Déu de la Paciència pregueu per nosaltres!  

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any