La missa en valencià per À Punt

  • «Crec que com qualsevol televisió pública, À Punt ha d’oferir un servei als ciutadans, com ho ha fet (i molt bé) amb la retransmissió de la missa durant aquests mesos de confinament.»

Josep Miquel Bausset
09.06.2020 - 18:39
Actualització: 09.06.2020 - 20:39
VilaWeb

He sabut que, desgraciadament, el consell rector de la televisió pública valenciana té previst de suspendre les emissions de la missa en valencià dels diumenges. Això vol dir que a partir d’un diumenge (no sé quin serà), molts valencians ens quedarem sense poder veure la missa que À Punt ha retransmès (la podem seguir també per internet) les setmanes que hem estat confinats. Durant aquest temps, i molt encertadament, À Punt ha acostat a les nostres llars la celebració de l’Eucaristia des de la parròquia de l’Assumpció de la Mare de Déu de Torrent, i un diumenge des de la parròquia de Sant Nicolau de Gandia. Els preveres Jesús Corbí i Jordi Cerdà, juntament amb el diaca Enric Roig i l’equip de cants, han fet unes celebracions molt dignes, entranyables i pròximes, ja que amb les seues paraules, Jesús i Jordi han fet costat (en aquestes celebracions) a les persones que viuen situacions de sofriment per la malaltia i la mort en moltes famílies, transmetent consol, coratge i esperança a tots els qui sofreixen.

La primera retransmissió de la missa per À Punt, el diumenge 22 de març, va congregar una mitjana de 36.000 espectadors, amb un 5,5% de quota mitjana de pantalla, ‘per damunt de la mitjana de la cadena en la franja horària’, segons explicava l’endemà el diari Levante. I és que 69.000 persones van veure l’Eucaristia retransmesa per À Punt en algun moment.

La missa per À Punt es retransmet durant aquestes setmanes a causa de la reclusió de la població fixada pel decret de l’estat d’alarma i la consegüent suspensió de les celebracions eucarístiques a les parròquies.

D’ací a uns dies, À Punt té la intenció de suspendre aquestes retransmissions perquè les parròquies començaran l’activitat pastoral normal, sense les restriccions d’aforament pròpies de l’estat d’alarma.

Crec que com qualsevol televisió pública, À Punt ha d’oferir un servei als ciutadans, com ho ha fet (i molt bé) amb la retransmissió de la missa durant aquests mesos de confinament. Per això trobe incomprensible la suspensió de la missa per part d’À Punt, que addueix una raó que no s’aguanta: assegura que els cristians ja podrem anar a les parròquies per a celebrar la nostra fe, encara que, cal no oblidar-ho, els ancians i els malalts impedits, continuaran ‘confinats’ a casa, sense poder anar als temples.

Però a més, la raó que dóna À Punt per suspendre la missa (la fi del confinament de la població), no s’aguanta. I és que quan s’òbriguen els camps de futbol i els aficionats al València, al Vila-real, a l’Hèrcules o al Llevant puguen anar a veure els partits, no per això la televisió deixarà d’oferir futbol. O quan comence la Moto GP i els aficionats puguen anar al circuit Ricard Tormo, no per això deixarà À Punt de retransmetre aquestes curses. O les retransmissions de les mascletades de falles, de les fogueres o de la Magdalena, que la gent pot anar a veure in situ. I no per això la nostra televisió deixarà de retransmetre eixes manifestacions populars. O l’ofrena a la Mare de Déu dels Desemparats per falles, la romeria de les Canyes a la Magdalena, les processons de Setmana Santa, la cavalcada de Reis cada 5 de gener a la nit, o tants actes que, molt encertadament, À Punt fa en directe.

El fet religiós contribueix i molt a millorar la societat i a més forma part de la cultura del País Valencià, poble que va nàixer amb la conquesta i amb la incorporació de la nostra terra al cristianisme. I tot i que vivim en un estat aconfessional, la societat valenciana és plural i per tant els cristians creiem que la televisió valenciana, com a servei públic, ens ha de tindre en compte. Com té en compte els aficionats al futbol o a la Moto GP.

Com he dit abans, una televisió pública com és À Punt ha d’oferir una programació que respecte tots els ciutadans i per això mateix ha de donar un servei als creients valencians, acostant la realitat de la fe, present al País Valencià des del segle XIII, a aquells que no poden desplaçar-se als temples. Per altra part, si tenim en compte que una setmana té 168 hores, dedicar una hora i una miqueta més a la missa i a l’espai de l’Església Evangèlica, no crec que siga cap excés. Només cal comparar aquest temps dedicat al fet religiós amb les hores que es dediquen al futbol o a les pel·lícules. O és que la missa en valencià no ha de tindre espai a À Punt, que és la televisió de tots els valencians?

Per altra part, felicite el Sr. Lluís Mesa pel seu article sobre la missa en valencià per À Punt, un text que subscric de cap a cap. I és que la retransmissió de la missa en valencià també és un servei que À Punt fa a favor de la nostra llengua.

Segons el Llibre d’Estil de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació, el punt n de l’article 1.2. (Principis generals de la CVMC) estableix que la televisió valenciana ha de ‘promoure la diversitat lingüística mitjançant la difusió del valencià’. I és que la missa d’À Punt també ajuda a promoure la nostra llengua. I l’article 2.1 diu que la televisió valenciana té com a missió la ‘promoció de la llengua i cultura valencianes’.

Per la seua part, el punt p d’aquest article 1.2 diu que À Punt ha d’atendre ‘les demandes de l’audiència’, cosa que fa que la missa (amb una quota de pantalla ‘per damunt de la mitjana de la cadena en la seua franja horària’) tinga una justificació per la demanda de la gent que segueix la missa.

Pel que fa a l’article 2.1 (Principis generals), el Llibre d’Estil de la CVMC, en l’apartat 4.10 parla de la laïcitat (no de laïcisme) i del pluralisme religiós. Per això el Llibre d’Estil destaca l’aconfessionalitat de la televisió valenciana, que ‘ha d’anar acompanyada del respecte a la pluralitat religiosa de la societat’. I també en aquest mateix punt es diu que ‘la difusió d’esdeveniments i litúrgies s’haurà de justificar en funció del seu arrelament social’, cosa que queda demostrada pel que fa a la missa, per l’índex d’audiència que segueix aquesta celebració.

Desitjaria que el consell rector d’À Punt es replantejara la decisió de suspendre la missa dels diumenges i que la televisió pública valenciana continuarà oferint aquest servei als ciutadans. I més encara, tenint en compte la bona audiència que té la missa en valencià retransmesa per À Punt. I és que rectificar és de savis.

Els dirigents de Canal 9 es van caracteritzar pel seu sectarisme i pel seu odi al valencià. Per això desitjaria que els dirigents d’À Punt no exclogueren de la programació la missa en valencià i així no caigueren també en el sectarisme.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any