La plaça de la Concepció i les prioritats en la política urbanística

  • "Necessitem un canvi en positiu. Un ordre de prioritats basat en les necessitats reals i la urgència d’equilibri entre els nostres barris."

Nicolau Calabuig i Serna
03.08.2021 - 15:42
Actualització: 03.08.2021 - 17:42
VilaWeb

Encara que cada vegada som més les persones que pensem que l’Ajuntament d’Ontinyent hauria de prioritzar aquelles inversions urbanístiques centrades a rehabilitar i revitalitzar les zones urbanes més degradades, com ara la plaça Major i el seu entorn històric, el govern municipal ha decidit d’actuar primer a la plaça de la Concepció. No estem en contra de fer intervencions per millorar esta plaça, però creiem que governar implica saber establir un ordre de prioritats basat en les necessitats urgents dels diferents espais de la ciutat i l’equilibri urbanístic entre els nostres barris. Sobretot, perquè si no s’actua a temps on més falta fa, correm el risc de perdre per a sempre alguns carrers i places del cor d’Ontinyent.

Siga com siga, la majoria absoluta ja ha decidit on vol intervenir primer: la plaça de la Concepció ha sigut l’agraciada i ara toca centrar-nos a intentar que l’actuació siga respectuosa amb el patrimoni de totes i tots. La plaça de la Concepció és un dels principals punts neuràlgics de la vida social a Ontinyent. Històricament, diverses generacions d’ontinyentines i ontinyentins hem gaudit d’este espai urbà com un dels llocs de trobada on no només conflueixen diferents artèries principals de la ciutat, sinó també nombrosos records d’innumerables moments compartits que, des de l’experiència individual de cada persona, ens han ajudat a construir la nostra memòria col·lectiva com a poble.

És per això que l’obertura del debat sobre el projecte de reforma de la plaça ha suscitat tant d’interés entre la ciutadania i els col·lectius veïnals, professionals, socials i polítics d’Ontinyent. La plaça és del poble i al poble li preocupa el futur de la plaça.

Per eixe motiu, quan l’alcalde i el seu partit van anunciar que convocarien un concurs d’idees amb l’objectiu que la ciutadania poguera escollir entre diferents projectes elaborats per diversos equips redactors, des de Compromís per Ontinyent ens va semblar bona idea. Per desgràcia, este participatiu mètode d’elecció del projecte va ser descartat pel mateix partit que el portava al programa electoral, el qual, una vegada en el govern i en aconseguir la majoria absoluta, va decidir traure una licitació clàssica per tal d’escollir-lo. Així doncs, comptem amb un únic projecte encarregat per la Regidoria d’Urbanisme i Patrimoni, sobre el qual s’està discutint en diversos fòrums locals i va ser presentat en una reunió el dilluns de la setmana passada al Museu del Tèxtil.

Independentment de les valoracions de cadascú sobre com és d’encertat un projecte urbanístic, cal destacar que la plaça de la Concepció és un Bé catalogat amb Protecció Integral, segons es recull al Pla General d’Ordenació Urbana i al Pla de Reforma Interior del Raval-Poble Nou. Si atenem a la interpretació normativa que acostuma a fer l’ajuntament quan es tracta d’obres en edificacions protegides de propietat privada, esta se centra a garantir la permanència o correcta restauració dels elements patrimonials. Per tant, en el cas de la plaça, i d’una obra impulsada pel consistori mateix, a més d’afrontar la lògica i necessària actualització dels espais en matèria d’accessibilitat i mobilitat, és essencial cuidar els elements distintius de la seua identitat patrimonial per a protegir-ne la imatge i el significat de l’espai. Més encara, si tenim en compte les edificacions històriques que l’envolten, com són l’antiga Paduana, la Glorieta, diverses cases centenàries, el Museu del Tèxtil o el Molí Descalç.

En eixe sentit, el traçat en ziga-zaga és un element icònic que cal mantenir, encara que siga renovant els materials del paviment, però respectant el dibuix i els colors actuals, ja que és la característica principal que aporta personalitat a la plaça. Combinar açò amb un mobiliari i il·luminació que encaixe amb l’estil de l’espai, i amb millores com més arbrat, o un més espai per a vianants, és perfectament compatible i desitjable.

Pel que fa al plantejament d’ampliar les zones per a vianants, compartim l’esperit del projecte. Cal continuar evolucionant cap a un model de ciutat més saludable, sostenible i centrat en les persones. Som optimistes i pensem que dedicar-la als vianants pot ser positiu per a la plaça, ja que totes i tots disposarem de més espai públic per a fer vida social, passejar, visitar els comerços i gaudir dels establiments hostalers. Avançar en este sentit, garantint les necessàries zones de càrrega i descàrrega, pot donar un bon resultat.

Finalment, volem remarcar que les formes de plantejar el projecte de la plaça de la Concepció reafirmen la necessitat de canviar la política urbanística de l’Ajuntament d’Ontinyent. Necessitem un canvi en positiu. Un ordre de prioritats basat en les necessitats reals i la urgència d’equilibri entre els nostres barris. Una aplicació realista i coherent de la normativa. Recuperant el patrimoni com a bandera de la nostra història i oportunitat per al nostre futur. Protegint especialment les zones més degradades. Fomentant la participació ciutadana com a eina per a desenvolupar projectes que ens facen caminar cap a una ciutat més amable per a les persones.

 

Nico Calabuig i Serna, portaveu de Compromís per Ontinyent a l’Ajuntament d’Ontinyent

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any