La Plataforma per la Llengua promourà mocions municipals en suport del cinema en valencià

  • És una de les iniciatives de la campanya 'El valencià, al cinema'

VilaWeb
Redacció / ACN
14.09.2017 - 15:42
Actualització: 14.09.2017 - 17:42

La Plataforma per la Llengua promou una iniciativa perquè els regidors i grups municipals presenten als consistoris una moció en què expliciten el suport al cinema en valencià. La iniciativa s’inclou en la campanya ‘El valencià, al cinema’, una sèrie d’accions encaminades a fer créixer la consciència entre la ciutadania i les institucions de poder tenir l’opció d’escollir amb normalitat cinema en valencià a les sales, en DVD o per internet.

El text de la moció recorda que el doblatge i la subtitulació de pel·lícules en valencià és ínfim i que el valencià es troba en clar desavantatge en relació amb el castellà, en aquest sector i que, per això, la majoria de les sales d’exhibició segueixen sense disposar de còpia valenciana de les pel·lícules que es doblen o subtitulen en la llengua pròpia dels valencians.

La moció demana que els ajuntaments es comprometen a fomentar l’ús social del valencià en l’àmbit del cinema i a prioritzar, dins la programació municipal, l’exhibició de films originalment en valencià o en versió doblada o subtitulada al valencià. L’enitat demana els ajuntaments que assumesquen el compromís de servir-se de pel·lícules parlades o subtitulades en valencià quan organitzen o promoguen projeccions públiques de cinema de llargmetratges i d’intentar que les sales d’exhibició del seu municipi exhibisquen les versions valencianes de les pel·lícules, si n’hi ha.

Finalment, el text sol·licita que els ajuntament s’adrecen als establiments de venda de vídeos del seu municipi per tal de proposar-los que tinguen a disposició del públic els productes en valencià, com a mínim amb les mateixes condicions d’exposició i publicitat que les versions castellanes.

La Plataforma per la Llengua al País Valencià ha presentat aquest dijous, amb la participació de la vice-presidenta de la Diputació de València M. Josep Amigó, la campanya als cinemes Albatexas de València, els únics de la ciutat que programen íntegrament pel·lícules en llengua pròpia o subtitulades al valencià, remarcant el desequilibri entre l’oferta i la demanda de pel·lícules en la nostra llengua. El president de la Plataforma per la Llengua al País Valencià, Manuel Carceller, ha dit que la campanya reivindica ‘poder escollir, perquè en tenim dret’ pel·lícules en versió en valencià, doblades, subtitulades o en versió original ‘en igualtat de condicions respecte de qualsevol espectador, perquè és un dret a la igualtat que considerem bàsic com una comunitat amb llengua pròpia’.

Segons que ha exposat Carceller, al País Valencià durant el 2016 més de 70.000 espectadors va poder gaudir del cinema en valencià gràcies a una campanya d’Escola Valenciana, amb una cinquanta municipis programant cinema en la nostra llengua. Així mateix, durant el curs escolar passat, la 13a edició del programa Cinema a l’Escola promogut per Escola Valenciana, els cicles de projeccions de la Universitat d’Alacant, la Universitat Miguel Hernández, la Universitat de València i la Universitat Jaume I varen tenir molt bona rebuda, amb més de 5.000 espectadors a les vora 300 sessions.

En la seua opinió, aquests resultats fan veure la necessitat que el País Valencià puga viure amb normalitat en la seua llengua i ‘resulta fonamental oferir cinema en valencià de manera habitual i generalitzada, així com altres creacions culturals en valencià’.

Per aquest motiu, la Plataforma considera que cal donar suport a projectes com els dels cinemes Albatexas de València, crear un acord entre les dues generalitats i el govern de les Illes Balears per compartir materials audiovisuals i acostar tots els territoris de llengua catalana, donar suport a la plataforma digital de continguts audiovisuals en valencià FilminCAT i a la projecció de cinema en valencià arreu del país.

Entre les accions impulsades la Plataforma per la Llengua promou una exposició itinerant sobre el cinema en valencià per explicar la situació de la llengua en l’àmbit cinematogràfic i audiovisual i també es repartiran materials gràfics que reivindiquen l’ús del valencià al cinema. Entre els adhesius hi ha caricatures de personatges del cinema com James Bond, Darth Vader o Jack Sparrow dient frases cèlebres de les seues pel•lícules en valencià.

Així mateix, la Plataforma ha posat en marxa el web www.elvalenciaalcinema.cat que recull les dades i les propostes que hi ha per a aconseguir aquest impuls de la llengua pròpia a les produccions cinematogràfiques

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any