Tothom ho sap, encara que, de vegades, no ho tenim tan present com caldria. De sobte, una persona del nostre entorn sent una molèstia o rep un diagnòstic negatiu i ho deixem tot de banda per dedicar-nos a estar al seu costat i acompanyar-la durant el procés de la malaltia. O, inesperadament, la Covid-19 es converteix en una pandèmia mundial i genera una crisi sanitària sense precedents recents. I és aleshores quan tornem a recordar que, efectivament, la salut és primer que res.

Precisament per això, tindre uns serveis sociosanitaris públics i de qualitat és una prioritat per a la societat, si és que volem ser una societat amb veritable benestar. Ontinyent i la Vall d’Albaida han reivindicat durant molt de temps la construcció d’un nou hospital. Les maquetes i els cartells que simbolitzaven promeses electorals incomplides van quedar enrere el 2015 amb l’arribada del govern del Botànic, del qual forma part Compromís. Hui en dia, el nou Hospital d’Ontinyent, íntegrament finançat per la Generalitat Valenciana, comença a prendre forma.

‘I què passarà amb les instal·lacions de l’hospital actual?’ És la pregunta que es fa cada dia més gent, a mesura que avancen les obres del nou hospital. Nosaltres, fidels a la nostra manera d’entendre i fer política, considerem que la resposta s’haurà de configurar de manera participada i dialogada entre les associacions i col·lectius que formen el teixit social local i comarcal. Eixe nou espai de treball i cooperació hauria de tindre com a objectiu la definició de la Cartera de Serveis i el Mapa Sociosanitari que necessiten Ontinyent i la Vall d’Albaida per a adaptar-nos col·lectivament a la nova realitat. Afortunadament, ja en tenim un precedent: el Pacte per la Sanitat que es va signar el 2007, que recollia, precisament, la construcció del nou hospital com un dels objectius principals. Un pacte que ja vam proposar de reactivar en el nostre programa de les eleccions municipals de 2019.

Aquesta mateixa setmana, el grup municipal Compromís per Ontinyent a l’ajuntament hem presentat una moció perquè el Ple aprove una declaració favorable al Pacte pels Serveis Sociosanitaris d’Ontinyent i la Vall d’Albaida. Un repte, el del mapa de serveis, que ja vam proposar d’afrontar l’any 2015 en el nostre programa electoral i que, al nostre entendre, ha d’implicar totes les forces polítiques de la ciutat i la comarca, així com el teixit social de la zona, especialment de l’àmbit sociosanitari. Qui més i millor coneix les necessitats ha de participar en el disseny de les actuacions a desenvolupar. A més, el pacte ha de treballar des d’un esperit inclusiu i constructiu, i amb una mirada integradora, per l’objectiu comú d’aconseguir més i millors serveis sociosanitaris per a la nostra ciutat i comarca, a fi de satisfer les reivindicacions i necessitats de la ciutadania, així com donar resposta als diversos reptes que se’ns plantegen. Per exemple, on ubicarem la residència pública de persones grans que necessitem a Ontinyent? Com millorarem l’atenció a les persones amb malalties mentals? Com afrontarem l’increment necessari dels recursos destinats a la promoció de l’autonomia personal i la vida independent?

Encara que el nom no fa la cosa, també proposem que siguen els i les integrants d’aquest Pacte pels Serveis Sociosanitaris d’Ontinyent i la Vall d’Albaida qui en definisquen, no només l’organització, sinó també la denominació, a través d’una sèrie de trobades i reunions on el diàleg siga l’eina clau per consensuar les necessitats sociosanitàries i convertir-les en reivindicacions comunes.

La salut és essencial en totes les etapes de la vida per a viure amb benestar. Per tant, el dret a uns serveis sociosanitaris complets i de qualitat ha de primar a l’hora de planificar el futur dels recursos de què disposa la nostra ciutat i la nostra comarca, tant des de la perspectiva de les persones usuàries, com des de la perspectiva dels i les professionals. No podem viure eternament, però sí que podem viure plenament el temps que ens toque de viure.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.