La Nit de les Fogueretes d’Agullent és la romeria nocturna de més de quatre-cents anys d’antguitat que recorda el miracle atribuït a Sant Vicent. Els participants en la festa duen torxes, falles i fanalets amb què pugen a l’ermita, on es canten els gojos al sant i es rep l’oli de la llàntia de Sant Vicent.

Conta la tradició que en la nit del 3 al 4 de setembre de l’any 1600, quan havien mort ja 83 veïns d’Agullent a causa d’una pesta declarada al municipi el 7 d’agost, es va escoltar un fort soroll a l’ermita dedicada a l’advocació de Sant Vicent Ferrer.

L’ermità Joan Solbes hi va acudir i s’hi va trobar el sant resant agenollat. Corrent, se’n va anar a casa per a avisar la dona. En tornar a l’ermita poc després, ja no hi havia ningú, però van trobar encesa una llàntia que hi havia d’antic apagada. Es va ungir amb l’oli de la llàntia els malalts del poble i ningú més no va morir de pesta a Agullent.

Vos oferim el reportatge de la Nit de les Fogueretes d’enguany, celebrada el 7 de setembre passat, realitzat per Diània Televisió.

Les borrumballes, a les falles’. Uns raonaments per unir els focs del santjoan pirinenc amb els festius valencians. Sergi Gómez i Soler (24.06.2016)

Missatge de Vicent Partal

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb